Volmacht intrekken consequenties


31 oktober 2013

Vraag nummer: 36220

Geachte heer van de Griend,

Ik zou een boek kunnen schrijven maar probeer het zo kort mogelijk te houden.

Moeder overlijdt eind Mei 2012.
Er zijn 4 wettelijke erfgenamen 3 broers 1 zus.
Er is was geen wettelijk testament en er is ook geen notaris in de arm genomen, daar er een band van vertrouwen was. ( dacht ik)
Zus kreeg een volmacht van de broers om de bankzaken te behartigen.

Moeder had voor ieder kind een wilsbeschikking ( codicil ) achter gelaten met haar wensen en wat zij toebedeeld had aan iedereen.
Hierop stond ook dat 1 kleinkind een deel van de sieraden van haar oma zou erven, compleet met een foto van hetgeen zij zou erven.
Zus zou de andere helft van de sieraden erven.
Zus heeft stiekem de wilsbeschikking voor het overlijden van moeder ingezien en alle sierraden zelf achtergehouden, met het verhaal dat moeder daar een dag voor haar sterven op terugkwam, de kleindochter werd door zus afgescheept met wat prullen die niet eens op de foto stonden.
Ook wat spullen die aan een kleinzoon waren toebedeeld w.o. Een tv heeft zus ingepikt, daar zij een sleutel van het huis had.

Het verhaal dat moeder op alles terugkwam 1 dag voor haar dood, bleek na onderzoek een bewezen leugen te zijn geweest, maar zus wil de sieraden niet meer afstaan, zegt dat de wilsbeschikking ongeldig en zegt dat de dochter alle sieraden behoort te krijgen, en weigert verder elk contact.

De zaak escaleerde en zus heeft al geld aan de oudste broer uitgekeerd als zijnde een onkostenvergoeding voor de keren dat hij naar het Hospice moest komen.
Op zich al vreemd daar die broer een koophuis en 2 luxe auto's heeft, maar dat terzijde, hij had dit aan zijn stervende moeder gevraagd.

Nu is het een jaar later en zijn de 2 andere broers nog steeds niet op de hoogte van de bankzaken en de zus wil daar nog steeds geen openheid van zaken over geven.
Zij wil aan het einde als alle belastingzaken geregeld zijn alles naar een accountant brengen en die de eindrekening op laten maken en ons die toesturen.
Mijn inziens is zij verplicht als de broers daarom vragen, openheid van zaken te geven als de broers de bankafschriften willen inzien, helemaal na wat er allemaal is voorgevallen.
Nu zij dit blijft weigeren wil ik na talloze verzoeningspogingen om de boel normaal te regelen, uiteindelijk mijn machtiging intrekken zodat er aan de rem getrokken kan worden.
Wat zijn precies de consequenties als ik dit als broer zijnde doe.
En is er een mogelijkheid dat de kleindochter alsnog de sierraden krijgt die zij toekomt?

M.v.g. en bedankt voor Uw aandacht.

Antwoord:

Geachte heer,

Mij lijkt dat inderdaad de gevolmachtigde informatie moet verstrekken en rekening en verantwoordeing moet afleggen. Intrekken van een volmacht lijkt mij op zijn plaats indien de volmachtgever niet (meer) wenst dat de gevolmachtigde hem vergetenwoordigd. In beginsel zou dat betekenen dat er dan geen bevoegdheid meer is op grond van die volmacht, dus ten aanzien van de onverdeeldheid (de boedel) slechts samen handelingen verricht kunnen worden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >