inzage geven door gevolmachtigde
16 januari 2006
Vraag nummer: 9921 (oude nummer: 7292)
Geachte heer,
Mijn moeder (70) (Venlo) is twee maanden geleden overleden. Mijn vader (83) (Venlo) blijft over, woont in bij jongste zoon. Er zijn 7 kinderen. Mijn oudste broer (Amsterdam) is sinds het overlijden van mijn moeder mederekeninghouder geworden van 2 Spaarrekeningen die gekoppeld zijn aan de gewone en/of rekening. Mijn vader beschikt de laatste jaren niet zelf over een pinpas, mijn broer geeft hem periodiek geld om van te leven, mijn vader is dus financieel afhankelijk, maar desondanks klaagt vader over te weing geld. Mijn vader heeft geen inzicht in de uitgaven van zijn financien, 'dat zou hij toch niet snappen' zei mijn broer. Van de Postbank vernam ik dat er met het pasje 'de rekening de laatste tijd volop is gebruikt'. Er is dus veelvuldig gepind.Let wel: mijn vader is niet in het bezit van pasje. Mijn vader vertelt dat diezelfde broer binnenkort gaat uitkijken naar een groter koopapartement met lift. Mijn vader gaat binnenkort voor 2 maanden op vakantie naar Indonesie, 5 kinderen gaan mee. Op mijn vaders kosten? Mijn broer regelt de reis. Niemand geeft antwoord als ik vraag wie dat betaalt? Je gaat je wel afvragen.. We denken dat het geld wordt
' uitgedeeld over 4 andere kinderen. 1 Broer en 1 zus zijn op de hoogte van de saldo van mijn vaders rekeningen. Ik niet. Ik snap niet dat mijn vader daarmee eens is. Niet eerlijk lijkt mij. Tot openheid van zaken is mijn broer dus niet bereid. Andere kinderen houden zich gedeisd. Ik sta in deze dus alleen. Wil ik inzage dan moet ik een machtigingsformulier invullen zegt de Postbank en moet mijn broer dus tekenen. U snapt wel, dat hij dat niet doet. Mijn broer en ik zijn niet on-speaking-terms want ik heb gedreigd met de kantonrechter. Als mijn vader overlijdt 1) kunnen we eenfinancieel onderzoek instellen over het beheer van de laatste 5 jaar? 2)Bij onrechtmatigheid van uitgaven cq als er niets meer is, kan mijn broer worden veroordeeld tot aanzuivering?
Ik vind het jammer dat het zo moet gaan voor mijn vader.
Kunt u mij in deze adviseren?
Bijvoorbaat mijn dank.
MN
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is inderdaad jammer dat het zo gaat. Wellicht is er niets aan de hand. Als u vader bepaalde kinderen wil bevoordelen voor anderen, dan kan dan natuurlijk. Bij overlijden van hem kun je dan weer verder zien daarover.
Uiteraard heb je als erfgenaam inzage-recht in datgene wat tot de nalatenschap behoort en daarmee wat met het vermogen voor overlijden is gebeurd.
Als uw vader één en ander niet meer snapt, is het wellicht een idee om zijn vermogen onder bewind te stellen. Daarmee heb je een wat zwaarde informatie en rekening en verantwoordingplicht.