Huisverkoop bij dementie,en volmacht
4 februari 2013
Vraag nummer: 33531
Mijn moeder zit permanent met dementie in het zorghuis,nu staat haar eigen huis al enige tijd leeg,en wil een van mij zussen het huis in de verkoop zetten,ze zegt dat ze ennige jaren terug de financiele volmacht heeft gekregen van onze moeder zonder dat ik dit wist,kan zij nu het alleen recht hebben over de verkoop van het ouderlijk huis,want we zijn met 11kinderen thuis,dus er is wat onenigheid onstaan,in hoeverre is deze volmacht geldig,en wat gebeurd er met de opbrengst van de verkoop,kan dit het zorginstelling opeisen om de kosten te drukken,of kan het beter verdeeld worden onder de kinderen en moeder ,zodat ze niet kapitaal krachtig is.
Alvast bedankt
Antwoord:
Geachte heer,
Allereerst zal moeten worden vastgesteld of betreffende volmacht inderdaad rechtsgeldig is afgegeven destijds en of de volmacht ook de bevoegdheid tot verkoop en levering inhoudt. Het zal aan de notaris die de overdracht verzorgt zijn of wel of niet gebruik gemaakt kan worden van de volmacht.
Is er geen (juiste)volmacht, dan zal het vermogen onder bewind moeten worden gesteld, dan wel curatele worden aangevraagd en is machtiging van de rechter vereist voor de overdracht. Over de verkoopopbrengst kan niet vrij beschikt worden, het is tenslotte vermogen van de verkoper. Voor eventuele schenkingen aan de kinderen zal in beginsel weer machtiging van de rechter zijn vereist (in dit geval).