en/of rekening na overlijden
28 januari 2014
Vraag nummer: 37192
Ik heb een en/of rekening met mijn moeder. Toen mijn vader nog leefde stond de rekening op naam van ons drieën. Mijn vraag is de volgende:
Als mijn (nu 87 jarige) moeder overlijdt ga ik ervan uit dat ik gewoon de zaken kan afhandelen, zoals de crematie e.d. Aangezien er maar ongeveer € 900,- aan overlijdensverzekering is, zal de rest moeten worden betaald van de spaarrekening en/of de lopende rekening (mijn moeder heeft hier ook altijd voor gespaard). Het geld dat overblijft zal worden verdeeld tussen mij en mijn zusje (enige 2 kinderen). Het saldo van mijn moeder bleef overigens altijd net onder de grens voor vermogensbelasting.
Ik vraag me nu af of ik het deel van mijn zus wel zo aan haar mag overmaken als dat boven de +- € 2100,- is,( het bedrag dat je aan een broer of zus mag schenken, terwijl het in feite natuurlijk geen schenking mijnerzijds is, want het is niet mijn geld). Mijn zusjes naam staat namelijk niet op de en/of rekening. Ik vraag me af of de belasting moeilijk gaat doen.
Ik zou wel willen dat de rekening ook op naam van mijn zus komt, maar de bank zegt dat we dan alle drie naar het kantoor moeten komen en mijn moeder is absoluut niet meer mobiel, ze woont in een verpleeghuis (is overigens nog wel wilsbekwaam).
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
De tenaamstelling en/of zegt in eerste instantie iets over de bevoegdheid om over de rekening te beschikken, maar niet over de vraag wie gerechtigd is tot het saldo ('eigenaar'). Indien het geld van uw moeder is, dan geeft zij aan wat daarmee moet gebeuren. Is het haar geld, dan zou zij ook een schenking kunnen doen. Overigen zou het wellicht een idee zijn dat uw moeder een levenstestament of algemene volmacht door een notaris laat opstellen. Neemt u daarvoor contact op met een notaris in de buurt van uw moeder.