Is de woning gemeensch. bezit bij huwelijkse voorwaarde?


29 maart 2010

Vraag nummer: 13745  (oude nummer: 15586)

De huwelijkse voorwaarden (akte uit 1954) betreffen goederen die al niet meer in het bezit van beide echtelieden zijn. Wel is er tijdens het huwelijk een woning gekocht, 42 jaar geleden. Deze staat echter alleen op naam van de man. Wat betekent dit voor het gemeenschappelijk bezit in verband met de nalatenschap?
Aangezien de vrouw lijdt aan de ziekte van Alzheimer, moeten de huidige (langstlevende) testamenten worden aangepast. Zijn er andere bijzonderheden waar in een dergelijke situatie specifiek op gelet moet worden? Dochter heeft inmiddels de bewindvoering over de zieke vrouw.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Is er sprake van huwelijkse voorwaarden, dan is de kans groot (de tekst zelf kan namelijk toch afwijkend zijn) dat de woning op naam van één van beiden ook daadwerkelijk eigendom van die persoon is. Het zou dan ook, zonder afwijkende bepaling in de huwelijkse voorwaarden in beginsel tot diens nalatenschap behoren.
Ik raad uw vader dus van harte aan om eens langs zijn notaris te gaan om het testament te bespreken. Wellicht, maar ik zeg het voorzichtig, is drastische wijziging van het langstlevende testament een optie om te bespreken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >