Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is de woning gemeensch. bezit bij huwelijkse voorwaarde?

29 maart 2010

Vraag nummer: 13745 (oude nummer: 15586)

De huwelijkse voorwaarden (akte uit 1954) betreffen goederen die al niet meer in het bezit van beide echtelieden zijn. Wel is er tijdens het huwelijk een woning gekocht, 42 jaar geleden. Deze staat echter alleen op naam van de man. Wat betekent dit voor het gemeenschappelijk bezit in verband met de nalatenschap?
Aangezien de vrouw lijdt aan de ziekte van Alzheimer, moeten de huidige (langstlevende) testamenten worden aangepast. Zijn er andere bijzonderheden waar in een dergelijke situatie specifiek op gelet moet worden? Dochter heeft inmiddels de bewindvoering over de zieke vrouw.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Is er sprake van huwelijkse voorwaarden, dan is de kans groot (de tekst zelf kan namelijk toch afwijkend zijn) dat de woning op naam van één van beiden ook daadwerkelijk eigendom van die persoon is. Het zou dan ook, zonder afwijkende bepaling in de huwelijkse voorwaarden in beginsel tot diens nalatenschap behoren.
Ik raad uw vader dus van harte aan om eens langs zijn notaris te gaan om het testament te bespreken. Wellicht, maar ik zeg het voorzichtig, is drastische wijziging van het langstlevende testament een optie om te bespreken.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.