schenkingen door bewindvoerder/erfenis
21 december 2015
Vraag nummer: 44626
Hallo,
Broer is bewindvoerder van ouders(verpleeghuis). Vader overleed in 2008.( zijn 2 kinderen toen erfenis gekregen van vader) Sindsdien heeft broer/bewindvoerder alleen aan zichzelf en zijn kinderen elk jaar schenkingen gedaan!( nìet aan mij en mijn zoon; ivm geen contact meer) Moeder overleed dit jaar augustus en nù kwam ik erachter dat broer sinds 2010 elk jaar fiks van moeders spaarrekening heeft "genoten"dmv schenkingen, en is spaargeld moeder geslonken met pakweg 65000. Kàn dat zomaar dat hij allèèn aan zichzelf èn zijn kinderen schenkingen doet??? is het nìet verplicht dat dan aan ieder kind uit te betalen?? Keurt een rechter verzoek om schenking goed en controleert niemand?? Moeder overleed augustus 2015... post van notaris ivm erfenis, en zag ik spaarsaldo nog van ongeveer 25000. Spaarrekening dus geplunderd door broer/bewindvoerder dmv schenkingen! Te erg voor woorden vind ik dit!! Nu hij de nalatenschap moet afwikkelen verdenk ik hem ervan om straks in januari nòg even schenkingen te doen..maar dàt kan toch niet?? ( diefstal?)
kunt u mij uitleg/antwoorden en advies geven??
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik kan vanaf deze plaats niet vaststellen of één en ander binnen de bevoegdheid van het bewind viel. De rechters hebben een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van goedkeuringen en rekening en verantwoording. Wellicht dat u dat eens kan navragen bij betreffende rechtbank. Een zogenoemde 'schenktraditie' is overigens doorgaans wel een belangrijk aandachtspunt. Uiteraard is het aan te bevelen om kinderen bij schenkingen gelijk te behandelen, maar mogelijk zijn er bijzondere omstandigheden.
Overigens is het wellicht een idee om uw licht eens op te steken bij een notaris over de schenkingen en de relatie tot de zogenoemde legitieme portie.