schenking bij leven
3 juli 2006
Vraag nummer: 10416 (oude nummer: 8174)
Ik heb 14 jaar in met een gezin meegedraaid waarvan de moerder was overleden.De kinderen waren 8 en 12 jaar oud. 10 jaar later werd kanker bij hun vader geconstateerd...Het werd nog wat intensiver en emotioneler.Hele periodes zette ik 'snachts mijn wekker om te gaan kijken[3 huizen verder]Twee keer was ik net op tijd om naar het ziekenhuis te gaan[1x via 112] en vele malen moest ik advies aan de arts vragen.Omdat hij het zo fijn vond dat ik er altijd voor hem was wilde hij me een sloep schenken.Eerst wilde ik daar niets van weten maar de blijheid waarmee hij het bleef zeggen maakte ook mij blij.We zouden er samen van gaan genieten en hij heeft opdracht gegeven om deboot te gaan bouwen.Bij bij depresieve
periodes hadden we de boot in het vooruitzicht...
Helaas is het er nooit van gekomen en overleed hij voordat met de bouw was gestart.
Ook heb ik een kast en schilderij gekregen maar die zouden in zijn huis blijven staan: ''je bent hier meer dan thuis''
De kinderen respecteren de laatste wens van hun vader niet.Nu heb ik de laatste 6 maanden[ na aandringen]een P.G.B.uitkering gehad en volgens hun mag ik dan geen schenking krijgen.
Hun vader was volkomen 'bij de tijd'.
Ik vraag me af of dat zo is.De executeur en notaris waren ook op de hoogte gesteld.Het staat echter niet op papier omdat ik bij een schenking belasting moet betalen.Op aanraden van de notaris is er wel een codicil gemaakt met datum en handtekening aan mij gedicteerd omdat het schrijven moeilijk ging.
Mijn vraag is:kunnen de kinderen de laatste wens van hun vader zomaar van tafel vegen?
Toch nog een laatste vraag:bestaat hier jurisprudentie over en waar kan ik dat vinden?
Alvast dank voor het lezen en ik hoop op een antwoord van U.
vriendelijke groet,
Gerdi
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Natuurlijk moet de wens van de overledene gerespecteerd worden, maar als de wens niet duidelijk is of niet rechtsgeldig kenbaar is gemaakt (of zelfs helemaal niet), dan is er een probleem. Het nadeel dat je iets niet doet vanwege fiscale consequenties wreekt zich hier.