wordt gift een schuld?


2 mei 2020

Vraag nummer: 60654

Een vriend heeft in 2001 na een echtscheiding een bedrag gekregen van zijn ouders zodat hij een hypotheek kon krijgen. Zijn ouders hadden hiervoor hun hypotheek wat verhoogd. Het was geen lening en er is ook niets over op papier gezet. Vriend bood aan om dan wel de rente hiervoor maandelijks te betalen. Na het overlijden van zijn vader heeft hij de erfenis aanvaard, er waren baten maar moeder is langstlevende dus kreeg hij nog niets. Na een paar jaar is hij gestopt met de rente te betalen vanwege financiele problemen, zijn moeder vond dit prima. Daarna zijn er familieperikelen geweest. Zijn moeder is nu overleden. Hij denkt onterft te zijn, aangezien hij via het CTR weet dat er later een nieuwe testament is opgemaakt. Kan het nu zijn dat dit bedrag van zijn legitieme portie afgaat? Kan het dan zijn dat hij zijn zussen nu een bedrag moet betalen>

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er rente is betaald, dan is er sprake van een geldlening. Die geldlening kan weer worden kwijtgescholden. Dan is er sprake van een schenking waarover in beginsel schenkbelasting verschuldigd is.
Indien het niet is kwijtgescholden dan geldt de geldlening nog steeds en zal (ooit) betaald moeten worden. Wanneer hangt ervan af wat er is vastgelegd en als er niets is vastgelegd wanneer de geldlening wordt opgeeist.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >