Uitlening van kindsdeel Hypotheekl


16 maart 2010

Vraag nummer: 13688  (oude nummer: 15464)

Geachte, Ik heb de volgende vraag, Toen mijn broer in de problemen kwam met de bouw van zijn woning heeft mijn vader de overwaarde van zijn huis in de vorm van een hypotheek geleend
(Ze hadden zelf het geld er ook niet voor).
aan mijn broer. De hypotheek staat dus op mijn vader en moeders naam. Het betreft € 50.000 euro. Het feit is dat er door mijn broer geen rente wordt betaald maar hij dit ieder maand op laat lopen zo is er inmiddels al bijn € 7000.-- aan onbetaalde rente en heeft dus al nu € 57.000 gehad van zijn kindsdeel. Hij gebruikt wel ieder jaar het belasting voordeel van de rente, die eigenlijk op naam van mijn ouders staat. Mijn vraag is kan dit zomaar, en hoe zit het als een van mijn ouders wegvalt en de belasting dienst naar hem toe ??
Omdat ik als enigste kind dit weet en mag weten ( er zijn in totaal 4 kinderen)
Volgens mij is de opzet verkeert en had het anders gemoeten.
Graag een stukje advies van uw kant.

Antwoord:

Geachte heer,

Schuldbekentenissen/leningen tussen ouders en een kind kunnen een enorme bron van misverstanden en onenigheden zijn als er geen duidelijke afspraken op papier staan en/of de afspraken geschonden worden. Als je rente aftrekt, dan moet je die uiteraard ook verschuldigd zijn. Er zal dan dus een rente zijn overeengekomen. In de lening overeenkomst zal dan ook staan wat er gebeurt, als je je niet aan de verplichtingen houdt.

Als er sprake is van een lening, dan valt dat 'gewoon' in de nalatenschap van betrokken partijen. In de leningovereenkomst moet daarom ook goed staan op welke momenten de lening opeisbaar is.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE