Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is het een lening of een schenking?

30 september 2018

Vraag nummer: 56243

Goedenmiddag
Wegens schulden bij de woningbouw vereniging heb ik een bedrag geleend van mijn ouders.
Nu zijn beide ouders overleden helaas en ligt mijn zus erg dwars over de erfenis....ze probeert mijn erfdeel op te eisen....op de meest vreemde manieren!!!
Maar goed ik heb inderdaad een X bedrag geleend toen ik nog met mijn ex partner samen woonde, mijn vader heeft mij dit bedrag voorgeschoten en ik had een mondelinge afspraak met hem dat ik het geld zsm terug zou betalen.
Ik heb, wanneer ik het kon missen, bedragen terugbetaald....meestal 50/100 euro per keer en meestal contant! En op een gegeven moment hebben we een gesprek gehad waarin mijn Vader zei....*dat is wel goed zo* met andere woorden....ik hoefde niets meer terug te betalen! Dusja deze *lening* is een soort *schenking* geworden! Maar dit is nooit voor zover ik weet op papier gezet....én als het wel op papier gezet is....zonder dat ik ergens van wist én heb ik óók nooit een handtekening ergens op gezet!
Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en ik ben nu sinds 5 jaar samen met mijn huidige partner en ik heb vorig jaar januari mijn Moeder verloren en tot overmaat van ramp is mijn Vader in juli van dit jaar overleden....
Maar nu begint mijn zus over deze lening/schenking....alsof het een schuld aan mijn ouders zou zijn!
Maar het is een smeerput aan het worden want ik moest een formulier ondertekenen ivm de bankrekening van mijn Vader en toen zei ze....*Goh onze handtekeningen lijken ook veel op elkaar!!!*
Dusja ik begin nu een beetje een vage vermoeden te krijgen.....dat er nu iets wordt gefabriceerd met *mijn* handtekening erop....
Maar goed dat is dus een vermoeden!
Maar wat ben ik nu schuldig qua het geld dat uiteindelijk aan mij geschonken is?
Heeft mijn zus hier nu nog iets mee te maken? Mvg Sandra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

het lijkt erop dat er sprake was van een lening en dat u volgens u zeggen al een gedeelte hebt terugbetaald. Het gaat erom om dat én de hoogte daarvan te bewijzen. hetzelfde zou gelden voor de kwijtschelding. Een kwijtschelding is een gift en daarover zou in beginsel belasting betaald moeten worden, dan wel aanspraak gemaakt worden op een (gedeeltelijke) vrijstelling. Als dat gebeurd is, zou dat als bewijs kunnen dienen.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder