Rente kindsdeel


8 maart 2010

Vraag nummer: 13639  (oude nummer: 15381)

Beste uitvaart.nl

Mijn moeder is nu een ruim een maand geleden overleden en mijn vader kwam nu afgelopen weekend met het volgende.
Hij had te horen gekregen via een TV programma dat bij het overlijden van een van de ouders de langst levende ouder een belasting moet gaan betalen over de kindsdelen (zoon en dochter). Mijn vraag is of dit klopt. Het kindsdeel is tenslotte niet opeisbaar zolang de langst levende nog leeft. Ook is het niet te bepalen wat het kindsdeel zal zijn als de langstlevende komt te overlijden en het kindsdeel vrij komt. Mijn vraag is nu, moet mijn vader nu wel of niet een belasting gaan betalen over de kindsdelen van mijn en die van mijn zusje?
Zo ja, wat als ik en mij zusje notarieel laten vast leggen afstand te doen van het kindsdeel. Moet die belasting dan nog steeds betaald worden? Heeft het afstand doen van ons kindsdeel nog invloed op een eventuele erfennis als onze vader komt te overlijden.?

Alvast vriendelijk bedankt voor uw hulp in deze.

met vriendelijke groeten,
Edwin Outermans.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Er is inderdaad in beginsel erfbelasting verschuldigd over de kindsdelen. Juist omdat het kindsdeel zeer beperkt opeisbaar is, worden de vorderingen fiscaal enigszins afgewaardeerd.

Verwerping heeft in hety algemeen geen effect op de verschuldigde erfbelasting en kan zelfs omhoog gaan als de kleinkinderen erven in de plaats van eigen kinderen.

In elk geval is het raadzaam om even langs een notaris te gaan voor informatie en advies voordat je een keuze maakt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >