verdeling eigen woning en clausule


9 november 2004

Vraag nummer: 8740  (oude nummer: 4912)

Mijn vader is kort geleden overleden.
Hij had elf broers en zusters en woonde in het huis van opa en oma.
Dit huis werd zijn eigendom in 1960 voor 50.000 gulden, toendertijd een reele prijs voor de woning.
Bij de overdracht van de woning aan mijn vader (de woning was tot 1960 van opa en oma ) hebben de elf broers en zussen bedongen dat opa en oma verzorgd moesten worden tot aan hun dood en dat als mijn vader de woning zou verkopen voor meer dan 50.000 gulden alle broers en zussen mee zouden delen in de winst. In die tijd gebeurde het veel dat kinderen bij hun ouders introkken om ze tot de dood te verzorgen.
Hierbij is toen geen tijdslimiet vastgelegd.
Er zijn nu nog 4 broers en zussen in leven.
Blijft deze afspraak die bij een notaris is vastgelegd nog steeds van kracht??
De broers en zussen hebben nooit bijgedragen aan het onderhoud of andere kosten van de woning en de toen bepaalde prijs voor de woning was reeel, dus geen "matsprijsje".
Het is toch logisch dat een woning meer waard wordt als je 45 jaar verder bent in de tijd??
De bedoeling van de clausule was natuurlijk dat oma en opa goed verzogd in hun eigen woning konden blijven tot aan hun dood hetgeen ook heeft plaatsgevonden.
Op dit moment woont mijn moeder nog in de woning, maar we weten niet hoe lang dit zo blijft maar we willen haar bijstaan dat zij er kan blijven wonen tot haar overlijden.
zal daarna de opbrengst
van de woning alsnog verdeeld worden over de elf broers en zussen of hun kinderen, of moet ik dit via de rechtbank of zo aanvechten omdat dit een
ouderwetse achterhaalde
clausule is??
ik ben heel benieuwd naar uw oordeel hierover,
groeten en bij voorbaat dank ,
naam bij redactie bekend

Antwoord:

Geachte heer

Op zich komen soortgelijke verkoopregulerende bepalingen wel vaker voor. Ongewoon is het dus niet. Deze bepalingen zijn er vooral voor geschreven indien er wel sprake was van een waarde onder de vrije verkoopwaarde. Als dat niet zo was zijn de bepalingen wat minder op hun plaats. Maar ja, het staat er nu eenmaal, dus daar is denk ik niet veel aan te doen.
Soms wordt de verrekenplicht ook wel gekoppeld aan een bepaalde periode (vervaltermijn). Maar ook als dat in uw geval niet het geval is, dan is in eerste instantie de schijn tegen.

In de bepaling zal ook overigens omschreven zijn inhoeverre de rechten en verplichtingen overgaan op de kinderen van de broers en zusters en ook op u.

Ik kan u dus op dit moment niet een heel vrolijk beeld schetsen. Om wat meer zekerheid te krijgen raad ik u aan contact op te nemen met uw notaris om de tekst te laten beoordelen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >