overdrachtsbelasting


19 oktober 2021

Vraag nummer: 63751

vrouw en man bezitten woning 500.000 . vrouw overlijdt.
Op woning nog hypotheek van 200 k.
man woont niet in woning en wil woning verkopen aan dochter ( enig kind)
klopt het dat dochter recht heeft op erfenis WOZ 500.000 - 200.000 hyp = 300.000 waarvan helft 150 k al van pa is. dus 150 te verdelen door 2 = 75.000 voor dochter.
Als dochter dan woning koopt van pa mag dat voor de prijs van 500- 75.000 ? Verder moet zij dan hypotheek nemen voor 425. En pa moet uit dat geld hypotheek aflossen. Klopt dit verhaal zo? En vraag 2 moet er overdrachtsbelasting worden betaalt ?

Antwoord:

Geachte heer,

Deze rubriek leent zich niet voor advies over verdeling van een nalatenschap, maar om u toch enige richting te geven:

Vastgesteld moet worden of een testament is gemaakt en zo ja wat daar in staat. Doorgaans is namelijk het langstlevende systeem van toepassing op grond waarvan de langstlevende enig eigenaar wordt. is dat ongewenst, dan zou wellicht, indien nog mogelijk, gebruik gemaakt kunnen worden van de ongedaanmaking. Dan zou verdeling namelijk aan de orde zijn en mogelijk een betere positie voor de overdrachtsbelasting.

Indien vader enig eigenaar wordt, dan kan hij de woning overdragen. Dochter heeft een vordering op vader (indien gemeenschap van goederen en 1 kind: de helft van de helft). De koopsom dient in beginsel reeel te zijn. Taxatie is aan te bevelen.

De WOZ waarde geldt overigens voor de erfbelasting en hoeft niet te gelden in de onderlinge verhouding of ten aanzien van de overdrachtsbelasting.

Gezien de complexiteit en de hoeveelheid keuzen, raad ik u van harte aan langs een notaris te gaan om een en ander samen te bespreken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >