kopen ouderlijk huis


27 juni 2003

Vraag nummer: 7928  (oude nummer: 2781)

Mijn ouders (beiden in de 80) hebben een jaar lang hun huis te koop gehad voor ruim 250duizend euro. Helaas geen kopers.
Nu komt mijn jongste broer ineens met een geweldig idee op de proppen. Hij wil het huis kopen voor een kleine 170 duizend euro. Dan gaat hij het verbouwen en mogen mijn ouders er tot hun dood blijven wonen.
Kan dit allemaal zomaar?????? Vooral die lage prijs is mij een beetje in het verkeerde keelgat geschoten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja dat kan zomaar. Of het verstandig is is zeer de vraag. Overdracht aan kinderen moet, vind ik, gelijk behandeld worden met overdracht aan een derde. De waarde is daarbij natuurlijk van belang. Uitgangspunt is dat de waarde in beide gevallen gelijk moet zijn.
De daadwerkelijke koopsom kan mogelijk lager zijn, omdat uw broer niet zelf in het huis gaat wonen. Vroeger bleven de ouders wonen in het huis op grond van vruchtgebruik. Het vruchtgebruik van ouders drukt natuurlijk de koopsom die door een kind betaald moet worden. Dat spreekt voor zich.

Toen kwam echter de Wet IB 2001. Op grond van die nieuwe wet valt zowel het vruchtgebruik als de bloot-eigendom van een kind in BOX III. Over het algemeen worden partijen daarvan niet echt vrolijker. Vandaar dat het vandaag de dag bijna niet meer gebeurd.
Wat wel nog af en toe gebeurt is de gewone overdracht en vervolgens verhuring aan de ouders. De huurinkomsten zijn niet belast in BOX III. Er is echter ook geen aftrekbaarheid, omdat het voor het kind niet de eigen woning is.

Kortom, er zitten nogal wat haken en ogen aan, maar het kan wel. Uitganspunt moet mijns inziens altijd zijn een reele waarde, anders kan er door de fiscus wel eens een schenking in worden gezien. En daar zal uw broer ook weer niet echt vrolijk van worden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >