Blijven wonen in ouderlijk huis na overlijden: huur/rente?


23 juni 2009

Vraag nummer: 12758  (oude nummer: 13299)

Mijn schoonvader heeft samen met zijn ouders een boerderij gehad. De andere kinderen waren destijds tegen een "maatschap" van hun vader met zijn zoon (mijn schoonvader). Mijn schoonouders hebben al die jaren bij de boerderij in gewoond. Nu is een jaren geleden de vader overleden. Mijn schoonouders zijn in de boerderij blijven wonen en het boerenbedrijf voortgezet. Mijn schoonmoeder heeft de laatste jaren de demente moeder verzorgd. Deze is in middels overleden. Nu is er zacht gezegd veel onenigheid over het huis, verdeling etc. Mijn schoonouders wonen nog steeds op de boerderij en willen daar blijven wonen.
Hoe stevig staan zij in het geval van een rechtzaak? De andere kinderen gunnen hun namelijk het huis niet en willen het perse verkopen (maar niet aan hun!). En moeten ze evt. huur betalen over het gebruik van het huis? Kunnen andere kinderen nog misgelopen/gederfde rente oid afdwingen van mijn schoonouders?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens leven is de overdracht van een boerenbedrijf aan een kind-opvolger al een heidens karwei, laat staan na overlijden. Ik snal niet dat er niet eerder actie is ondernomen. Ik kan eigenlijk maar 1 advies geven: op naar de notaris voor informatie en advies en daarbij ook de informatie van de boekhouder van het bedrijf betrekken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >