rechten op nalatenschap na verwerpen


29 januari 2020

Vraag nummer: 59898

In onze gemeente is een persoon overleden, die al geruime tijd geen contact meer had met zijn kinderen en verdere familie. In overleg met de kinderen (mede naar aanleiding van informatie uit eerder gestelde vragen op deze website) hebben zij uiteindelijk wel besloten zelf de uitvaart te regelen maar zij doen vervolgens afstand van de erfenis. Wie is nu degene, die verantwoordelijk is voor de erfenis van de overledene en wie moet hier nu actie op ondernemen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wie verantwoordelijk is, blijkt inderdaad uit het antwoord op eerdere vragen, maar indien kinderen besluiten opdracht te geven tot de uitvaart, zullen zij als opdrachtgever door de uitvaart ondernemer worden aangesproken om de kosten te betalen. Zij kunnen de kosten dan strikt genomen weer verhalen op de erfgenamen, maar de grote vraag zal zijn wie de erfgenamen zijn indien de kinderen (én kleinkinderen) verwerpen.
Bij verwerping dient wel bezien te worden, dat plaatsvervulling van toepassing is en dus de erfenis naar de kinderen van de erfgenamen/kinderen gaat en indien die (klein)kinderen minderjarig zijn, toestemming van de rechter nodig is voor verwerping.

Indien geen testament is opgesteld en geen kinderen(en kleinkinderen)erfgenamen zijn en geen sprake is van een langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner, dan wijst de wet vervolgens ouders, broers en zussen aan als erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >