rechten op nalatenschap na verwerpen (2)


29 januari 2020

Vraag nummer: 59899

Geachte heer Van de Griend,

Waarschijnlijk heb ik mijn eerste vraag (59898) niet duidelijk genoeg gesteld.
Afgelopen zaterdag werden wij als gemeente ingeschakeld, omdat de familie geen bemoeienis wilde hebben met het overlijden van vader/zoon/broer. Op ons initiatief is overledene opgehaald en overgebracht naar een mortuarium.
In afwachting van een onderzoek naar familie en hun acties in deze is door ons nog niets in werking gezet voor de uitvaart.

In eerste instantie wilden de kinderen de uitvaart niet voor hun rekening nemen maar na een gesprek, waarbij de consequenties uitgelegd zijn van een gemeentelijke uitvaart, hebben zij besloten de uitvaart wel op zich te nemen en te bekostigen. Tot zover is het geregeld.
Zij hebben echter aangegeven, dat zij de volledige erfenis gaan verwerpen. Dus ook niet beneficiair aanvaarden om de uitvaart te bekostigen.
Op dit moment is er echter nog wel een huurwoning van de overledene, waar zijn spullen te vinden zijn en waar blijkbaar een paar vrienden de sleutel van hebben. De woningbouwvereniging mag blijkbaar pas na twee maanden de woning gaan ontruimen ed. (Nutsvoorzieningen kunnen zij blijkbaar al wel meteen opzeggen). Mijn vraag is nu eigenlijk, wie is op dit moment verantwoordelijk voor de bezittingen van de overledene en hoe moet de afwikkeling van een en ander (en hoe ziet die afwikkeling er uit?) in werking gezet worden. Moeten wij als gemeente nog iemand of een instantie inschakelen of hebben wij op dit moment geen verplichtingen in deze meer.

Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Corine van Oudheusden,
gemeente Altena

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag was in die zin duidelijk, dat in het antwoord is aangegeven dat(dus)indien er geen testament is, de wettelijke erfopvolging van toepassing is. De wet wijst dan de erfgenamen aan, maar de erfgenamen hebben een keuze. De gevolgen van verwerping is aangegeven in het antwoord.
Er kan mogelijk sprake zijn van een onbeheerde nalatenschap en dan kan eventueel het Rijksvastgoed bedrijf worden ingeschakeld.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >