oud recht van toepassing: akte van verdeling nodig of gewenst ?
21 juli 2003
Vraag nummer: 7941 (oude nummer: 2830)
We hebben in 1970 een huis gekocht voor fl 44.720,- met een maximale hypotheek. In 1975 is mij dochter geboren en in 1977 is mijn man overleden. Er was geen langstlevende acte en i.v.m. de leeftijd van mijn dochter en weinig kapitaal vond de kantonrechter het niet nodig om een acte van verdeling op te maken.
Wettelijk gezien is mijn dochter nu voor 1/4 deel eigenaar van mijn huis. Ik heb contact gehad met verschillende instanties, maar het blijkt natte vingerwerk te zijn wat de economische waarde van het huis was in 1977 en dus ook de waarde van het erfdeel. Nu wil ik een andere hypotheek afsluiten en omdat mijn dochter mee moet tekenen heb ik het advies gekregen om alsnog een acte van verdeling te laten opmaken. Zelf heb ik overwogen om het kindsdeel uit te betalen, maar dat schijnt ook niet gunstig te zijn. Van mijn dochter hoef ik geen problemen te verwachten en zij laat i.v.m. een samenlevingscontract zowiezo een testament maken waarin haar erfdeel ten alle tijde naar mij gaat, dus een 'schoonzoonclausule' hebben we dan niet nodig en zij zal ook nooit in gemeenschap van goederen trouwen.
Dus fiscaal gezien lijkt het ons het beste om alles te laten zoals het is, want dan heeft ze het meeste profijt i.v.m. successierechten. Wat is Uw mening hierover???? Alvast bedankt voor Uw reactie.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een akte van verdeling is vooral nodig indien u zelfstandig over uw woning wil beschikken en niet steeds de medewerking van uw dochter wil hebben. U zou dan aan haar haar kwart aandeel moeten betalen afhankelijk van de huidige waarde van de woning.
Bij uw overlijden valt dan uiteraard de gehele woning in uw nalatenschap en moet uw dochter over het geheel successierechten betalen.
Verwacht u geen problemen met uw dochter, dan zou u inderdaad het gewoon zo kunnen laten. Het kwart van uw dochter in uw huis, valt buiten uw nalatenschap dus daarover hoeft zij geen successiebelasting te betalen.
Er is echter wel mogelijk een adder onder het gras. Het zou kunnen dat het kwart van de woning in BOX III voor haar valt. Zij moet daarover dan elk jaar belasting betalen. Verder geldt mogelijk dat uw rente-aftrek maar voor drie/vierde geldt omdat u maar drie/vierde eigendom heeft. Voor de zekerheid zou u dit kunnen navragen bij de Balastingdienst.