Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is de naam in het paspoort bepalend voor de erfopvolging?

29 november 2016

Vraag nummer: 48424

Graag leg ik de volgende situatie aan U voor.

Tante A.v.L. is overleden, geen relatie, geen kinderen, bescheiden spaargeld, geen verdere schulden.
Al haar broers en zussen zijn overleden. Hun kinderen zijn dus de erfgenamen.

1 van haar broers is in Nederland getrouwd (1957) met een gescheiden vrouw (N.). Deze had uit haar eerste huwelijk 2 kinderen met de achternaam B. (van haar toenmalige echtgenoot). Tijdens dat huwelijk is ook een kind verwekt door mijn oom T.v.L. (broer van overleden tante). Dit kind kreeg de achternaam B. (de vrouw in kwestie was nog steeds getrouwd met B.). Na de scheiding, maar vóór het huwelijk met mijn oom heeft mijn oom nog een kind bij haar verwekt. Deze kreeg de achternaam van de moeder N. Daarna is er getrouwd en is het 'nieuwe gezin' - 2 volwassenen en 4 kinderen - naar Australië vertrokken (gevlucht???), waar alle kinderen onder de naam van mijn oom (v.L.) zijn geregistreerd. (1957). De kinderen die daarna verwekt zijn zijn allen geboren onder de naam van mijn oom v.L.

De vraag is nu;
Zijn de 2 oudste kinderen die NIET door mijn oom zijn verwekt en dus geen bloedlijn hebben, aanvankelijk in Nederland zijn geregistreerd onder de naam van hun biologische vader, maar wél de achternaam v.L. in hun Australische paspoort hebben staan, wel of geen erfgenaam?
Diezelfde vraag geldt (in mindere mate) ook voor de volgende 2 kinderen. Zij zijn wel door mijn oom verwekt maar zijn toen ter tijd (1955 en 1957) niet onder zijn naam in de GBA opgenomen. Er is echter wel een bloedlijn.

Graag verneem ik Uw visie (juridisch standpunt) hier op.

Alvast mijn dank voor Uw medewerking

Rob

Antwoord:

Geachte heer,

Tenzij anders is bepaald in een testament kan sprake zijn van plaatsvervulling. Daarbij treedt een kind in de (erf)rechten van de eerder overleden ouder/erfgenaam. De moederlijke lijn is eigenlijk altijd wel duidelijk. Bij de vaderlijke lijn kan dat anders zijn. Het gaat erom of er familierechtelijke betrekkingen zijn, dus of het ouderschap juridisch is. Daarbij kan de achternaam een signaal zijn, maar is zeker niet in alle gevallen doorslaggevend.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder