Erfenis Oom
3 juli 2020
Vraag nummer: 61130
Mijn oom is in juni 2019 overleden. De vrouw van mijn oom en zuster van mijn moeder is een jaar eerder overleden. Het was algemeen bekend dat mijn oom met 93 jaar geen familie meer zou hebben die nog in leven zijn.
Voorafgaand aan de crematie kreeg ik van de teamleider van het verzorginsghuis waar mijn oom verbleef zijn persoonlijke bescheiden met de mededeling dat er geen erfgenamen in leven zijn en overeenstemming met de broer van mijn moeder is overgekomen dat ik aanspraak mag maken op een kleine erfenis. Volgens de teamleider van het verzorgingshuis zou het benaderen van de bank met de bankafschriften en het overleggen van de overlijdingsakte voldoende.
Kort daarna ontving ik een bericht van de bewindvoerder dat er een verzoek ingediend was voor het opstellen van een verklaring van erfrecht bij een notaris.
Deze week (juli 2020) ontving ik opnieuw bericht van de bewindvoerder met de mededeling dat het afstammelingenonderzoek van de notaris niets heeft opgeleverd en dat er aanvullend onderzoek moet worden uitgevoerd. Aan dit aanvullende onderzoek zijn kosten verbonden die niet uit de nalatenschap betaald kunnen worden. Mij is gevraagd om vanuit mijn rol als mogelijk erfgenaam opdracht te geven voor dit onderzoek.
Mijn vraag aan u: hoe kansrijk is het dat ik aanspraak kan maken op deze erfenis indien uit het aanvullende onderzoek blijkt dat er geen verdere erfgenamen in leven zijn ??
Antwoord:
Geachte heer,
indien er een verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris, dan gaat deze notaris op zoek naar de erfgenamen. Op geen enkele wijze kan ik de kans vaststellen dat u (enig) erfgenaam bent. Het is aan te bevelen om contact op te nemen met betreffende notaris.