wanneer kindsdeel opeisbaar
28 januari 2004
Vraag nummer: 8441 (oude nummer: 3887)
Graag zou ik willen weten wat te doen bij het overlijden vader 1 jaar geleden, en het betrekken van de nieuwe vriend van mijn moeder in de ouderlijke woning. Een formaliteit is dat mijn moeder in Belgie woont en de regels daar anders zijn. vraag 1; mijn moeder is de langst levende, wat gebeurd er bij haar overlijden?
vraag 2; Heb pas weer iets getekend, kreeg daar niet goede uitleg over, heb ik recht om wat meer duidelijkheid te vragen bij de notaris?
Vraag 3; Als zij een nieuw huis kopen samen heb ik dan recht op mijn deel, of is dat vreemd, daar ik niet wil dat de vriend in kwestie ons deel, mijn zus maakt daar ook deel van uit, gebruikt.
Vraag 4; Ik heb vernomen dat ze misschien in Nederland willen gaan wonen, is dat gunstiger en vervallen er dan misschien rechten voor ons.
Vraag 5: Als mijn moeder hertouwt, moet zij dan toestemming vragen aan ons ivm ons kindsdeel, en wat zijn de consequenties voor ons.
Ik hoop dat U mij wat helderheid kan verschaffen, bij voorbaat dank.
Hoogachtend;
Naam bij de redactie bekend
Antwoord:
Geachte heer,
U stelt heel erg veel vragen die niet zo 1, 2 3 zijn te beantwoorden. Daarvoor moet u terecht bij de notaris die één en ander begeleid.
In het algemeen:
in een testament (of de wet na 1 januari 2003) wordt bepaald, wie wat krijgt, wanneer de vordering van de kinderen opeisbaar is en wie erfgenaam is bij het overlijden van de langstlevende (zonder testament en huwelijk gewoon de kinderen). Vooral het moment van opeisbaarheid van de vordering is van belang als ik uw vragen goed lees. Volgens de wet is dit m.n. bij overlijden van de langstlevende. In een testament kunnen die gevallen zijn uitgebreid (bijv. hertrouwen zonder huwelijkse voorwaarden).
Informatie en uitleg zou u altijd moeten krijgen bij de notaris!!!