Vordering na overlijden langslevende
22 december 2021
Vraag nummer: 64085
Hallo,
Situatie in het kort. Vader is overleden vóór 2003 met testament van ouderlijke boedelverdeling en vordering van kinderen op moeder voor ons erfdeel, met 8% rente wel opeisbaar is na overlijden moeder. Ouderlijke woning op dat moment hypotheekvrij.
Nu is moeder recent overleden. Samenlevingscontract met nieuwe partner wonende in oorspronkelijke ouderlijke woning. Testament recent heropgemaakt waarin staat dat nieuwe partner recht van bewoning heeft, levenslang. Ze was volle eigenaar. Maar de vordering van vaders deel lijkt nu niet meer opeisbaar. Kan dit?
Daarnaast is een clausule voorzien wanneer wordt overgegaan tot verkoop van de woning (in overeenstemming van de kinderen en de partner) dat de opbrengst in gelijke delen wordt verdeeld onder de kinderen en de nieuwe partner. Bij deze clausule wordt ook nergens meer gesproken over de vordering van de eerder overleden vader. Dat kan toch niet zomaar verdwijnen toch?
Bedankt
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Wat de vordering van de kinderen betreft is het testament van vader doorslaggevend. Indien is bepaald dat de vordering opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende, dan is dat zo. Er dient dan voldaan te worden door de erfgenamen van de langstlevende. Wat het vermogen van de langstlevende betreft, dient dan weer gekeken te worden naar haar testament.