uitsluitings clausule
4 september 2013
Vraag nummer: 35499
in 2007 heb ik via mijn moeder die in gemeenschap van goederen was getrouwd met mijn stiefvader de helft van een agrarisch bedrijf gerftd zonder vruchtgebruik. Mijn man is hier al 20 jr werkzaam zonder vergoeding.
Nu blijkt dat misschien in 1975 door de moeder van mijn stiefvader een uitsluitingsclausule is opgesteld toen hij het bedrijf erfde en hij alleen eigenaar is.
Moet ik nu alles zomaar "teruggeven". En hoe zit dit met de belasting er is toen veel sucsessie betaald.?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De bedoeling van de zogenoemde uitsluitingsclausule is doorgaans vrij eenvoudig en helder, de uitwerking daarvan in de praktijk, kan weer een heel ander verhaal zijn. Op zich is het denkbaar dat de uitsluitingsclausule tot effect heeft dat bepaalde goederen die zijn aangeschaft met vermogen waarop betreffende uitsluitingsclausule zat, tevens buiten de gemeenschap van goederen vallen.
Indien op betreffende goederen zelf al de uitsluitingsclausule zat, dan zal het wat eenvoudiger vast te stellen zijn.
Of daar sprake van is zal, voordat je aan de andere vragen toekomt, eerst met zekerheid moeten worden vastgesteld al dan niet in combinatie met een vaststellingsovereenkomst. Ik raad u van harte aan in deze kwestie u goed te laten informeren door een specialist (notaris of advocaat) op dit gebied.