uitbetalen kindsdeel
24 november 2004
Vraag nummer: 8784 (oude nummer: 5025)
Bij het overliijden van mijn moeder (2000) is er een vordering van mijn broer en mij ontstaan op mijn vader. Die vordering komt tot uitbetaling bij het overlijden van mijn vader (testament).
MIjn vader wil nu deze vordering vervroegd aflossen, omdat hij gaat hertrouwen en hij zijn nieuwe vrouw niet met een schuld wil achterlaten als hij komt te overlijden. Die afkoop wilde hij onder ons regelen zonder notaris.
Wij, de kinderen, wilden dit echter het liefst met een notaris doen. wij hebben toen het initiatief genomen om een notaris op te bellen en in te schakelen.
Daar is mijn vader nu erg boos over. Want hij vindt dat we hem op zijn woord hadden moeten geloven. Zelfs zo boos dat hij al bij een advocaat is geweest.
Wij zijn nu bang dat hij het schikkingsvoorstel van de notaris niet zal accepteren en ons dus voor de rechter zal dagen.
Twee vragen hieromtrent.
1.Hoe gaat zo een rechtzaak en wie moet dan de kosten betalen? (wij willen geen rechtzaak)
2. Mijn vader is van plan mijn studiekosten ook te gaan verrekenen met de vordering; is dat houdbaar voor een rechtbank? Kosten gemaakt vooral in het jaar 97/98
Hopelijk kunt u ons een antwoord geven.
Bij voorbaat dank
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Uw vader hoeft niet uit te betalen, tenzij een geval van opeisbaarheid van toepassing is.
Ik zie niet in waarom u niet de uitbetaling (met rente) zou accepteren. Dat is toch alleen maar gunstig. Een notaris is mijns inziens ook niet nodig.
Ik snap echt niet waar u ruzie over maakt. Inschakelen van een rechter en een advocaat gaat in mijn ogen echt te ver.
Verrekening gaat in mijn ogen ook te ver. Of uw vader betaalt uit of hij doet het niet.