Termijn kindsdeel opeisen
28 mei 2020
Vraag nummer: 60857
Dank voor uw antwoord op mijn vraag van eergisteren.
Maar een kind dat niet weet dat een ouder overleden is, kan geen kindsdeel opvragen. Als het kind is onterfd, is het ook geen erfgenaam en kunnen de andere erfgenamen de erfenis verdelen. Zij hoeven toch niet het onterfde kind het kindsdeel aan te bieden?
Maakt het verschil of de erfenis wordt afgehandeld door een notaris of niet? Gaat een notaris een onterfd kind waarschuwen dat vader of moeder is overleden? Hoe gaat dat?
Bij kleine erfenissen komt er geen notaris aan te pas en verdelen kinderen zelf de erfenis. Maar wat als een kind waar al lang geen contact mee was, daar buiten wordt gehouden en jaren later ontdekt dat vader of moeder overleden is?
Het kan zo zijn dat de erfgenamen niet eens weten dat er nog een potentiële erfgenaam is. Namelijk als zich later nog een natuurlijk buitenechtelijk kind van de overledene meldt. Hoe gaat dat dan?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
De wet geeft een vervaltermijn aan van 5 jaar na overlijden. Sommige wetenschappers menen dat in sommige gevallen die termijn niet kan worden gehandhaafd, bijvoorbeeld indien sprake is van latere vaststelling van het vaderschap. Ik kan u verder dus ook geen informatie geven wat dat betreft. Indien betreffend geval zich voordoet zal bekeken moeten worden wat op dat moment geldt. Mogelijk kan een rechter ook een bepaalde termijn verlengen.
Resteert de vraag wat verstandig is voor de erfgenamen. Is het verstandig om te verdeling voordat de termijn van 5 jaar voorbij is of is het verstandig om betreffend kind een termijn te stellen, zodat je weet waaraan je toe bent als erfgenamen? Ik kan het antwoord daarop niet geven vrees ik.