successierechten over niet opeisbaar kindsdeel
12 februari 2005
Vraag nummer: 9121 (oude nummer: 5600)
Geachte heer
In de afgelopen weken is het een aantal keren voorgekomen dat mijn ouders ter sprake brachten dat wij belasting moeten betalen over ons kindsdeel als een van mijn ouders komt te overlijden.
Mijn ouders hebben een vrijstaand huis(zonder hypotheek) met een waarde van 350000 euro, en enige spaarcenten omdat ze een aantal jaren terug boerderij met landbouwgrond verkocht hebben.We zijn met drie kinderen. Na een gesprek met zijn boekhouder gaf mijn vader aan dat het nu eenmaal zo was dat we aan het betalen kwamen als een van hen komt te overlijden. Waar ik mijzelf zorgen om maak dat voor mij, ook voor mijn broer, een betaling van 1000 euro al veel is terwijl mijn ouders behoorlijk vermogend zijn. Ik vind het moeilijk hier op te reageren naar mijn ouders toe omdat ik niet weet wat mijn rechten en plichten zijn. Heb alleen niet zoveel zin om ooit te betalen zonder iets georven te hebben.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als je erft moet je gewoon successiebelasting betalen (tenzij sprake is van een vrijstelling). Voor de fiscus maakt het niet dat uit de kinderen weliswaar erven maar niets verder in handen krijgen.
Dat vinden we met z'n allen wel erg sneu voor de kinderen, vandaar dat in de huidige wet (wettelijke verdeling) en de meeste langstlevende testamenten staat dat de door de kinderen verschuldigde successierechten worden voorgschoten door de langstlevende.