schenkingsbelasting en/of inkorting ja of nee?


7 september 2003

Vraag nummer: 8010  (oude nummer: 3023)

3jaar geleden heb ik van mijn vriendin (we woonde niet samen) een bedrag van 20k euro van "hand tot hand", geschonken gekregen. Nu is mijn vriendin 2maanden geleden overleden. Het probleem is nu dat de kinderen van haar dat geld terug willen. We hebben er destijds niks van op papier gezet (m'n vriendin had alleen een kleine aantekening gemaakt, voor haar persoonlijke boekhouding). Deze aantekening hebben de kinderen dus gevonden en willen op basis van deze aantekening het geld dus terug zien. Kunnen ze daar wettelijk wat mee? Kunnen ze er nog voor zorgen dat op basis van die aantekening (ik heb niks getekend) ze het recht hebben om dat geld terug te vorderen van mijn kant? Of kunnen ze nog schenkinsrecht belasting terug vorderen?

alvast bedankt, Marc

Antwoord:

Geachte heer,

De kinderen van uw vriendin kunnen de schenking aan u inkorten (als het ware terughalen) indien de kinderen door de schenking aan u tekort komen op hun minimale erfdeel (legitieme portie). In andere gevallen niet en blijft de schenking gewoon in stand.

Iets heel anders is de schenkingsbelasting. Bij de schenking zelf (3 jaar geleden) had u aangifte moeten doen bij de fiscus, indien het geschonken bedrag niet onder de vrijstelling viel. Nu kan de fiscus er dus alsnog op terugkomen bij u. De kinderen hebben daar dus verder niks mee te maken. Dat is iets tussen u een de fiscus.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >