problemen stiefbroers/zussen
30 oktober 2003
Vraag nummer: 8119 (oude nummer: 3289)
Na het overlijden van mijn stiefvader in 2000 maakten mijn 8 stiefbroers en -zussen veel bezwaar op het langstlevende testament dat hij had gemaakt 9verdeling in gelijke porties. Drie jaar lang was er onterecht discussie over de hoogte van de boedel-, de bepaling van het rentepercentage en de schending van hun porties. Nu is onlangs mijn moeder overleden terwijl de nalatenschap van mijn stiefvader dus nog niet definitief was afgewikkeld. Ik als erfgenaam van mijn moeder ben verplicht zelf het huis van mijn stiefvader en moeder verkopen om te kunnen voldoen aan de schuldverplichting die mijn moeder had jegens haar stiefkinderen. Doordat de schuld door het wettelijk rentepercentage hoger is dan de 1/9e portie van mijn moeder heb ik beneficiair afstand gedaan van de erfenis. Nu werd mij een brief bezorgd van een deurwaarder dat er conservatoir beslag is gelegd op het huis door een stiefzus. Kunnen ze ook beslag laten leggen op mijn eigen bankrekeningen? Loop ik nu het risico dat ik er ondanks het beneficiar aanvaarden toch financieel op achteruit ga?
Hoe lang mag het maximaal duren voordat zij hun erfdeel kunnen opeisen? Ik zal toch moeten wachten totdat ik een koper heb gevonden voor het huis via de ingeschakelde makelaar. Kan ik worden aangesproken op een te lage verkoopprijs an het huis? Een heleboel vragen inderdaad, maar ik hoop dat u uw licht kunt werpen op deze voor mij erg vervelende en ingewikkelde zaak. Helaas heb ik geen rechtsbijstandverzekering.
Alvast dank voor uw antwoord,
Ellen Dijkshoorn
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het lijkt mij verstandig dat u beneficiar heeft aanvaard. Let wel op dat de zogenoemde wettelijke vereffening van toepassing is (laat u daarover informeren bij een notaris, anders ligt extra aansprakelijkheid op de loer).
Uw moeder is door het testament van uw stiefvader enig eigenaar geworden (denk ik), dus alles is eigendom geworden van u door haar overlijden. Inderdaad ook de schulden richting de stiefkinderen. Het beslag op de woning is dus zeker mogelijk. Strikt genomen is beslag op uw privé vermogen niet mogelijk, maar doorgaans gaapt er een groot gat tussen theorie en praktijk.
Opeisen is denk is strikt genomen niet aan de orde, daar doorgaans het testament (van stiefvader) bepaalt dat de vorderingen opeisbaar zijn bij het overlijden van de langstlevende. Aan de andere kant hoeven de andere kinderen niet op te eisen, maar in het licht van de situatie lijkt mij daar geen sprake van.
Verkoopprijs is verkoopprijs. Ik ga ervan uit dat u de maximale prijs wil bedingen, ook voor uw eigen bescherming.
Tot slot: het lijkt mij raadzaam om contact op te nemen met een notaris (bijvoorbeeld de notaris die ook de verklaring van erfrecht verzorgt) om één en ander goed samen door te nemen.