Percentage erfgenamen
31 oktober 2020
Vraag nummer: 61867
Mijn moeder haar man ,(wie eerder getrouwd was maar wiens vrouw is overleden) is in 2010 overleden . Hij heeft 2 kinderen uit zijn eerste huwelijk. Mijn moeder was in gemeenschap van goederen gehuwd. Nu eisen de kinderen dat het huis waar mijn moeder in woont ( het huis waar deze kinderen zijn opgegroeid) wordt verkocht zodat ze hun deel van de erfenis krijgen. Ze willen ook hun deel van het geld dat op de bank staat ( saldo van 2010, bij overlijden).
Nu is de vraag: wat mogen de kinderen eisen? En welk deel hebben ze recht op?
Moet het deel van hun overleden moeder ook worden mee gerekend? Mogen ze mijn moeder huur vragen over de afgelopen 10 jaar? Welk percentage krijgt mijn moeder en welk percentage de kinderen?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Indien de man van uw moeder eerder gehuwd is geweest en dat huwelijk is ontbonden door overlijden van zijn vrouw, dan kan het zo zijn, dat de kinderen een vordering hebben gekregen op de langstlevende, dus de man (hun vader). Deze vordering is opeisbaar bij overlijden van de langstlevende, dus bij overlijden van de man. Het kan dus zijn dat de vordering destijds opeisbaar was en betaald diende te worden door de erfgenaam/erfgenamen van de man. Het zou kunnen zijn dat dat uw moeder was. Dus het testament van de eerste vrouw is van belang én het testament van de man is van belang. Uit die testament kan worden opgemaakt waar de kinderen nog recht op hebben en wie dat moet voldoen. Ik raad uw moeder aan eens langs een notaris te gaan voor advies en informatie.