opeisen kindsdeel


28 mei 2004

Vraag nummer: 8550  (oude nummer: 4347)

Mijn moeder gaat binnenkort samenwonen waarbij de nieuwe partner in haar huis intrekt. Mijn vader is 10 jaar geleden overleden. Kan zij na haar overlijden alles nalaten aan de nieuwe partner of heb ik recht op een deel als enig kind? Tweede vraag; is het kindsdeel immer direct opeisbaar en zoja, hoeveel is dit.

Alvast hartelijk dank voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Marco Feelders
Badhoevedorp

Antwoord:

Geachte heer,

De vraag wanneer het kindsdeel opeisbaar is hangt helemaal af van de vraag wanneer de vordering is ontstaan en op grond waarvan. Was er bij overlijden van vader een zogenoemd langstlevende testament op grond waarvan de kinderen en vordering kregen, dan bepaalt het testament precies wanneer de vordering opeisbaar is. Het zou kunnen zijn dat dat ook is bij een samenwoning door te langstlevende, maar dat was bij wat oudere testamenten ongebruikelijk.

Was er geen testament dan is hangt het af van de afspraken die bij het overlijden van vader tussen de kinderen en moeder zijn gemaakt. Overigens is er dan geen sprake van een vordering maar gewoon mede-eigendom. Mede-eigendom geeft uiteraard een veel sterkere positie dan een beperkt opeisbare vordering in geld.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >