opeisen deel verkoop ouderlijk huis
31 december 2003
Vraag nummer: 8297 (oude nummer: 3663)
Mijn schoonmoeder is onlangs overleden en woonde met 2 kinderen in een (koop)woonhuis.. een van de kinderen gaat voorlopig logeren bij een zus.
Het andere kind wil nog voor een bepaalde periode blijven wonen in het ouderlijk huis.Testamentair is vastgelegd dat de eigendommen worden verdeeld onder de 6 kinderen, ieder voor een 1/6 deel.
Het pand is niet met hypotheek bezwaard.
Een van de kinderen wil nu een deel gaan opeisen van de waarde van het huis..de andere kinderen vinden dat de nog thuiswonende een redelijke termijn moet krijgen om een ander huis te vinden.
Dit is testamentair niet vastgelegd.
Moet er op korte termijn tot verkoop worden overgegaan?
Antwoord:
Geachte heer,
Omdat er in het testament geen bijzondere bepalingen zijn opgenomen, zullen de erfgenamen er samen uit moeten komen.
Indien er een afspraak wordt gemaakt om de boedel (even) overdeeld te laten, is dat het beste om dat ook schriftelijk vast te leggen. Belangrijk is dan met name voor welke periode het geldt en onder welke omstandigheden de boedel verdeeld zal gaan worden c.q. het huis verkocht zal worden.
Als ik het goed begrijp is dit als één van de kinderen vervangende woonruimte heeft gevonden. Om de zaak niet te lang te laten duren zou daar mogelijk wel een eindtijd in aangegeven kunnen worden (dat maakt het vinden van een huurwoning ook makkelijker omdat er dan een bepaalde mate van urgentie is).