Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

ontvreemding uit boedel

9 februari 2017

Vraag nummer: 49561

Recent is mijn moeder overleden. Mijn vader overleed 10 jaar eerder. Zij hadden een testament op langslevende en ik blijk nu door mijn moeder te zijn onterfd. Mijn zus is enige erfgenaam. Ik heb benificiair aanvaard en aanspraak gemaakt op de legitieme portie. Mijn moeder had per testament de boedel aan mij nagelaten. Deze bleek na een boedelbeschrijving rond de 2000 euro groot. Het huis van mijn moeder is door zus verkocht. Ik heb afstand gedaan van de boedel, en de getaxeerde waarde daarvan is in mindering gebracht op de legitieme massa. Na onderzoek van de rekeningafschriften blijkt mijn moeder - vlak voor haar overlijden - een tweedehands auto te hebben gekocht (aanschafwaarde 4000 Euro) die niet in de boedelbeschrijving stond opgenomen. Navraag bij de executeur (niet mijn zus) leverde als reactie dat mijn zus zich deze auto had toegeëigend zonder de executeur of mij daarover te informeren. Wat zijn de regels in deze? De executeur stelt dat de waarde van de auto (5000 Euro) nu zal worden toegevoegd aan de legitieme massa. Middels zoeken op internet kom ik ook een bericht tegen met de volgende tekst: "... Op grond van artikel 3:194 lid 2 BW verbeurt een deelgenoot die opzettelijk tot de gemeenschap behorende goederen verzwijgt, zoek maakt of verborgen houdt zijn aandeel in die goederen aan de andere deelgenoten. In de Memorie van Toelichting bij dit artikel is aangegeven dat het verzwijgen, zoek maken of verborgen houden plaats vindt telkens wanneer door de erfgenamen een handeling wordt verricht of iets wordt nagelaten met het oogmerk de rechten der deelgenoten te verkorten. "
Ik verneem graag hoe de vork in de steel steekt en hoe te handelen in deze.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Zoals in uw vorige brief aangegeven raad ik u aan, gezien de vele vragen die u hebt, één en ander te overleggen met uw notaris. Het door u genoemde artikel zou mogelijk niet van toepassing zijn, daar er mogelijk (ik kan dat slecht beoordelen vanaf deze plaats)geen sprake is van deelgenoten, indien er maar één erfgenaam is. Belangrijk bij de legitieme portie is onder meer artikel 78 van Boek 4 waarin het recht op inzage is vastgelegd.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder