onduidelijke boedel


28 november 2003

Vraag nummer: 8204  (oude nummer: 3489)

Geachte heer/mevrouw,
De vader van mijn moeder is in februari 2003 overleden. Zijn vrouw was al overleden en hij was hertrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Nu kreeg mijn moeder deze maand een brief van een notaris met het verzoek te kiezen tussen 1) zuiver aanvaarden, 2) beneficiair aanvaarden of 3) verwerpen. Nu zit er een te vage boedelbeschrijving + een testament bij. Er was geen contact meer met deze tweede vrouw en ook niet met de rest van de broer/zussen. De vraag is of als er nu aanvaard wordt, dit geld er nog wel is bij het overlijden van deze tweede vrouw. Want de panden die op de boedelbeschrijving staan (overigens volgens ongedateerde taxatie en zonder inboedel en ook zonder haar eigen woonhuis) wil deze tweede vrouw gaan verkopen. Aangezien de bankrekeningen ook al bijna helemaal leeggehaald zijn (overigens ook zonder specifieke overlijdensdatum genoemd door het 'administratiekantoor' in de bijlage bij de notarisbrief, maar gedateerd per februari 2003), vrezen wij het ergste. Kortom, wat kan er gedaan worden om het zo te regelen dat het geld er nog is als zij overlijdt en niet dat alles weggesluisd is richting haar dochter bijvoorbeeld?
En wat zijn de consequenties van wat de andere erfgenamen beslissen (zoals gezegd geen contact meer mee)?
Ik ben heel benieuwd naar uw antwoord!

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De door de notaris aangegeven keuzen zijn de keuzen die elke erfgenaam heeft. Ik neem aan dat de kinderen ook erfgenaam waren bij het overlijden van oma. Het mogelijk schuldig gebleven erfdeel zal waarschijnlijk opeisbaar zijn bij het overlijden van opa. Bij zijn overlijden zijn de kinderen waarschijnlijk ook weer erfgenaam, vandaar de keuze.

Als ik u goed begrijp heeft opa voor zijn tweede vrouw ook een langstlevende testament getekend. Dat wil zeggen dat het inderdaad nog maar de vraag is of er bij haar overlijden nog wat aanwezig is. Daar is niks aan te doen. Dat is dus ook niet te voorkomen. Hooguit zou u een beroep kunnen doen op uw legitieme aanspraak. Ik zou daarvoor contact opnemen met de notaris, omdat dit nogal wat gevolgen heeft.

Nogmaals, ik zou als ik u was wel aandacht besteden aan de opeisbare rechten in verband met het overlijden destijds van oma.

Tot slot: voordat u een keuze maakt, kunt u ook gebruik maken van het zogenoemde recht van beraad. Ook hierover zou ik navraag doen bij de notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >