Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nalatenschap

29 maart 2011

Vraag nummer: 24770 (oude nummer: 16597)

Geachte heer/mevrouw

Mijn vader is overleden bij een auto ongeluk.
nu is hij hertrouwd in 2005.

dit is zijn derde huwelijk.
eerste huwelijk heeft hij 2 kinderen van
tweede huwelijk heeft hij 1 kind van
Derde huwelijk heeft hij geen kinderen.

nu laat hij in het buitenland heel wat grond gebieden achter INCL huis.
en in Nederland laat hij een appartement achter en een levensverzekering die geld uitkeert bij het overlijden bij een ongeluk.
nu is mijn vraag, alles wat hij achter laat "gaat dit over naar zijn derde huwelijk"?
of hebben zijn kinderen daar ook recht op? en de vrouw van zijn eerste huwelijk? (vrouw van zijn 2e huwelijk is vorige jaar overleden)

zoals zijn pensioen?
extra pensioen? (hiervoor betaalde hij extra om eerder met pensioen te gaan)
levensverzekering?
Auto?
Emotionele spullen?

wat ik veel lees is, dat de langstlevende alles erft... dat zou betekenen dat zijn derde huwelijk alles ontvangt tot haar door?

en als zij kiest om alles te verkopen en weer terug te keren naar het buitenland waar zij vandaan komt.... kan dit zo maar of moet ze dan de deel van de kinderen overdragen?

en is er een mogelijkheid om de kindsdeel te laten bewaken?

alvast bedankt voor de hulp.

Antwoord:

Geachte heer,

Allereerst zal gekeken moeten worden naar het testament van van een/de echtgenote die eerder is overleden. Indien destijds een vordering is ontstaan van haar kinderen op de langstlevende (uw vader), dan zal deze vordering hoogstwaarschijnlijk bij zijn overlijden opeisbaar zijn.

De langstlevende is - indien sprake is de wettelijke verdeling of een testament dat gelijkluidend is - gerechtigd tot bezittingen, maar moet ook alle schulden betalen, dus ook de vordering wegens het eerder overlijden van een echtgenote.

Vervolgens zal bezien moeten worden of vader een testament heeft gemaakt en wat daar in staat. Daarvoor verwijs ik u naar uw eigen notaris. Daarnaast kan sprake zijn van de zogenoemde wilsrechten, op grond waarvan kinderen ten opzichte van de stiefouders toch enige 'greep' op goederen krijgen. Ook daarover kan uw notaris u meer vertellen.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder