leegwaarde ouderlijk huis


14 juni 2006

Vraag nummer: 10368  (oude nummer: 8116)

Mijn vader en moeder hadden een langstlevende testament; bij het overlijden van mijn moeder 9 jaar geleden heeft mijn vader niet berekend wat de waarde was van huis, inboedel, geld en heeft dus ook geen successierechten betaald. Mijn vader is een geregistreerd partnerschap aangegaan in 1993 en is in 2006 overleden. De nieuwe partner van mijn vader berekent nu wat iedereen erft. Voor het uitbetalen van mijn moeders erfdeel aan ons (drie kinderen) gaat ze uit van 60 procent van de leegwaarde van het ouderlijk huis. Daar zouden de kinderen ieder 1/8 van krijgen en zij 5/8. Ik meen dat die 60 procent alleen gelden voor het betalen van successierechten, zij meent dat ze die 40 procent van het huis zowiezo erft en dat de rest (60 procent van de waarde van het huis) verdeeld wordt volgens de hiervoor beschreven verdeling. Wie heeft gelijk? Is die 60 procent van de leegwaarde van het ouderlijk huis op moment van overlijden van mijn moeder alleen van belang voor het betalen van de successierechten of gaat die 60 procent over de erfenis zelf?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In verband met het overlijden van uw moeder staan inderdaad nog die vorderingen open. Dat zijn schulden van de nalatenschap, op te eisen bij de erfgenamen. Wie de erfgenamen van uw vader zijn (is er een testament of de wet van toepassing?) zou ik laten onderzoeken door uw vader. Vervolgens ga je kijken wat tot de nalatenschap behoort en wat daarvan de waarde is.
De 60% waarde is inderdaad, een overigens achterhaald, uitgangspunt van de successiewet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u daar geen gebruik van kan maken. Het is zaak om toch zoveel mogelijk vast te stellen wat het vermogen was ttv het overlijden van uw moeder (en eventueel nu weer van uw vader).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >