Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kindsdelen bij tweede huwelijk

14 september 2004

Vraag nummer: 8653 (oude nummer: 4650)

Mijn moeder is op latere leeftijd in gemeenschap van goederen gehuwd met mijn stiefvader. Zowel zij als hij hebben kinderen uit eerdere huwelijken. Stel dat mijn moeder eerder komt te overlijden dan mijn stiefvader. Er van uitgaande dat zij een langstlevende constructie hebben, blijft in eerste aanleg alles bij mijn stiefvader. Maar als hij dan vervolgens overlijdt, wie erft dan de inboedel die grotendeels door mijn moeder is ingebracht in de huwelijksgoederengemeenschap? Er is ook sprake van een huis in Frankrijk dat ooit door mijn moeder is aangekocht; hoe loopt het dan daarmee? En hun woning staat op naam van mijn stiefvader, terwijl het aankoopbedrag door mijn moeder uit de verkoop van het ouderlijk huis is ingebracht? Een hoop vragen die bij mijn moeder spelen, daar zij aardig op leeftijd aan het komen is.
Bij voorbaat dank voor de moeite.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het systeem van de wet/langstlevende testament is helder (doch wellicht onredelijk in uw ogen):
de erfgenamen zijn de kinderen van de overledene en de langstlevende, maar de langstlevende wordt enig eigenaar van de hele nalatenschap. De kinderen krijgen (slechts) een beperkt opeisbare vordering in geld. Het is zeer de vraag of de kinderen ooit nog goederen van de eerst overledene in handen krijgen (ingeval van een tweede huwelijk). De erfgenamen van de langstlevende (bij een tweede huwelijk dus de kinderen van de langstlevende en niet de kinderen van de eerst overledene) worden bij overlijden van de langstlevende de eigenaars.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder