Kindsdeel, Spaargeld opeisen
28 maart 2007
Vraag nummer: 10990 (oude nummer: 9095)
Vader is 10 jaar terug overleden, Moeder hertrouwd en 1,5 jr. terug overleden. Stiefvader woont nog in ons ouderlijk huis en heeft vruchtgebruik. Hij mag het huis tenaller tijde verkopen en het vrij komende geld is dan voor hem vrijbesteedbaar. Het is vreemd dat dit nooit met de kinderen besproken is !moeder heeft bijna een jaar op het ziekte bed gelegen en stiefvader heeft alles na zijn maatstaven notaieel vast laten leggen. Er staat nu nog 50.000 euro op de oude spaar rekening van moeder en dit staat nergens vastgelegd dus mag stiefvader dit zo maar vrij besteden? Onze vader heeft ons ook nog +/- 10.000 nagelaten p.p Vroeg stiefvader ook nog of wij het kindsdeel aan hem wouden schenken. U begrijpt dat hij uit de situatie een flink slaatje wil slaan want hij is gekomen met een oude auto en een magnetron en moet u nu kijken........... Wat voor rechten hebben wij nu nog?
BVD
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het erfdeel in de nalatenschap van vader zal opeisbaae zijn geworden bij het overlijden van moeder (kijk testament van vader even na). Opeisen doe je bij de erfgenamen.Dan heb je dus een probleem als je dat zelf bent.
Als uw moeder vervolgens een vruchtgebruik testament heeft gemaakt, dan hangt de bevoegdheid van de vruchtgebruiker volledig af van de inhoud van het testament.
Ik zou gewoon even langs een notaris gaan voor advies.