kindsdeel opeisbaar bij hertrouwen?


15 november 2004

Vraag nummer: 8755  (oude nummer: 4955)

Mijn vader is in 1993 overleden en mijn ouders hadden een testament op de langstlevende. Nu was ik destijds 23 en mijn broer 18 en ik moest een intensie verklaring ondertekenen. Ik heb geen idee waarom. Nu heeft mijn moeder een nieuwe vriend en wil hertrouwen. Ze wil het huis verkopen en iets nieuws kopen en weer een testament op de langst levende afsluiten, zodat wij eventueel na haar overlijden hem niet zo uit het huis kunnen zetten. Ik vind dit erg bizar, daar mijn moeder een slechte relatie met mijn vader had, maar wel zijn geld voor een nieuw huwelijk wil gebruiken. Volgens mijn moeder hebben wij nergens recht op en is het haar eigendom. Kan dit zomaar? met vriendelijke groet, i. r.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw moeder is inderdaad enig eigenaar op grond van het langstlevende testament (ouderlijke boedelverdeling). Het testament bepaalt wanneer de kindsdelen opeisbaar zijn (in geld !!!!). Het zou kunnen zijn dat dat is bij hertrouwen van de langstlevende. Uw moeder kan overigens gewoon het huis verkopen. Sterker nog, zij kan als enig eigenaar doen en laten wat zij wil. Via een tweede huwelijk en opnieuw langstlevende testament kan u dus als kinderen behoorlijk in de kou komen te staan. Maar ja, dat is de essentie van het langstlevende idee.

U moet dus het testament van uw vader erop naslaan. Daar staat één en ander precies in. Ook of dan ook de rente moet worden betaald.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >