Kindsdeel na vaststelling vaderschap


3 januari 2006

Vraag nummer: 9866  (oude nummer: 7203)

Hallo,
Ik heb een vraag mijn vader heeft mij nooit kunnen erkennen. Nu wil ik dna onderzoek laten doen via mijn broertje dan kan er gezien worden dat we de zelfde vader hebben. De wettelijke bepalingen voor kindsdeel zijn veranderd vanaf 2003 januari maar mijn vader is in 1994 overleden. Kan ik mits mijn dna profiel overeenkomt met die van mijn broertje dus dat ik volgens rechtswege recht heb op mijn vaders naam alsnog mijn kindsdeel opeisen, want het valt onder de oude regelgeving. Dit alle omdat mij niets is toegekomen.
Of zit er een verjarings datum aan gekoppeld om je kindsdeel op te kunnen eisen?Een jaar later is ook mijn opa overleden dus daar heb ik ook recht op het gedeeldte wat eigenlijk mijn vader toebehoorde die wordt dan verdeelt onder zijn kinderen.
Zo ja hoe gaat dat in zijn werking??? Want iedereen heeft al gekregen maar wettelijk heb ik ook recht zo gezegd mijn kindsdeel hoe kan ik dit allemaal oplossen????
Bij voorbaat dank,

Mano de Clerck

Antwoord:

Geachte heer,

We noemen dat het vaststellen van het vaderschap via de rechtbank. De vaststelling heeft terugwerkende kracht. Werkt dus terug tot het moment van geboorte. Dus strikt genomen ontstaan er inderdaad ook erfrechten en zelfs onderhoudsrechten (als de rechter dat bepaalt).

Zijn er derden te goeder trouw (zoals bijvoorbeeld de erfgenamen te goeder trouw), dan worden hun rechten overigens niet geschaad.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >