kindsdeel en langstlevende testament
28 juni 2005
Vraag nummer: 9324 (oude nummer: 6100)
.Goedemorgen,
Mijn vader is overleden in
september 2004, hij had een testament waarin bepaald werd dat de erfenis naar de langstlevende partner zou gaan in dit geval mijn moeder. Het betreft hier het woonhuis waar ze al 50% eigenaar van was.
We zijn met twee kinderen,
we krijgen nu het kindsdeel dwz iedere een zesde deel van de waarde van het pand,
moeder ontvangt hiervoor een aanslag succesierechten, mogen wij deze voor haar betalen.
Klopt het dat wij in Box 3 vermogensbelasting over dit kindsdeel moeten betalen?
Kunnen wij dit kindsdeel ook weigeren en als moeder overlijdt pas de complete erfenis aanvaarden, nu betalen we namenlijk een aantal jaren vermogensbelasting
voor dat een zesde deel.
Veel vragen ineen, hoop echter dat u ze kunt beantwoorden. Alvast heel veel dank.
Antwoord:
Geachte heer mevrouw,
Voor de betaling van de successierechten (van uzelf en van uw moeder vzv van toepassing) zou u uw moeder geld kunnen lenen. Voor haar betalen zou wel eens een schenking kunnen zijn en dus fiscaal belast.
U zou kunnen verwerpen. Daarmee zakt uw erfdeel door naar uw (eventuele) kinderen, die zouden dan ook weer moeten verwerpen. Verder blijft het verschuldigde successierecht gewoon in stand bij verwerping. Mij lijkt dus verwerping niet de aangewezen weg, maar het kan wel.
Is er sprake van een vordering verkregen op grond van een aan de wettelijke verdeling gelijkgesteld systeem, dan wordt er gedefiscaliseerd. De vordering worden dan niet in de heffing van BOX 3 betrokken (de schulden ook niet).