Kindsdeel bij overlijden opa maar onterving door langstlevende oma, rechten?


14 juli 2009

Vraag nummer: 12809  (oude nummer: 13425)

Na het overlijden van mijn opa heeft mijn oma een nieuw testament opgemaakt waarin zowel mijn vader als mijn tante worden onterfd, als enige 2 van 5 kinderen. Ten tijde van het overlijden van mijn opa had mijn vader recht op zijn kindsdeel, maar als langstlevende heeft mijn oma hier het vruchtgebruik van gekregen. Nu is mijn oma overleden en zij heeft dus mijn vader onterfd. De vraag is nu of mijn vader (en ik) alleen maar recht hebben op de legitieme portie of recht hebben op meer omdat mijn vader niet onterfd was ten tijde van het overlijden van mijn opa.

Voor zover wij weten is er geen boedelomschrijving opgemaakt ten tijde van het overlijden van mijn opa hoewel mijn vader daar wel om heeft gevraagd.

Ik hoor graag van u.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Kinderen hebben in beginsel in beide nalatenschappen rechten. Eerst moet vastgesteld worden wat het recht van uw vader was bij overlijden van uw opa (was er een vordering? zo ja, dan is die hoogst waarschijnlijk bij overlijden van uw oma opeisbaar). Vervolgens kijk je wat de rechten zijn bij overlijden van oma. Is er sprake van onterving van uw vader én zijn kinderen of alleen uw vader? Aan de hand daarvan kan ook weer bepaald worden welke actie wordt ondernomen.

Ik raad uw vader aan eens langs een notaris te gaan voor informatie en advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >