erfenis en echtscheiding
27 november 2003
Vraag nummer: 8202 (oude nummer: 3483)
Mijn vader is in 1991 overleden. Hij had een testament op de lagstlevende maar daartoe moesten mijn zus en ik afstand doen van het kindsdeel. In 1994 ben ik gescheiden en in de echtscheidingsprocedure is een erfenis niet ter sprake gekomen. Nu wil mijn moeder een kleine hypotheek nemen op haar huis en blijkt mijn ex-man daar nog een rol in te spelen. Het klinkt me ongelofelijk onwaarschijnlijk in de oren maar erfrecht schijnt rare kronkels te hebben dus ik zoek advies.
Bij voorbaat veel dank.
Met vriendelijke groet
Anna
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een langstlevende testament betekent doorgaans dat de langstlevende (uw moeder?) enig eigenaar wordt en dat het erfdeel van de kinderen wordt omgezet in een beperkt opeisbare vordering in geld op uw moeder. Er is dan ook geen sprake van afstand.
Voorts wordt in een testament doorgaans de beroemde anti schoonzoon/dochter clausule opgenomen, waardoor het erfdeel privé blijft van eigen kinderen (u en uw zuster dus). Vandaar waarschijnlijk dat dit niet is meegenomen bij de scheiding.
Ik snap dus ook werkelijk niet waarom nu uw ex man nog een rol zou spelen. Vraagt u de notaris die hierom gevraagd heeft om nadere informatie hierover.