betekenis moeders deel


7 april 2022

Vraag nummer: 64711

Mijn zus en ik hebben bezwaar aangetekend bij de belastingdienst vanwege opleggen naheffing erfbelasting vanwege overlijden vader. Onze moeder is reeds 24 jaar geleden overleden.
Onze vader heeft bij leven schenkingen gedaan in de periode 2005-2013 (net onder belastingvrije grens van 4.000 euro) en bij'de overschrijving 'moeders deel' vermeld. Maar soms ook nog een vermelding van de bestemming van dat geld (bijv. studiereis). Ik ben er steeds van uitgegaan dat dit schenkingen waren.

De 3 kinderen hebben niet ieder hetzelfde aantal schenkingen gekregen.
Nu beweert de balasting dienst dat die schenkingen kindsdelen zijn geweest en dat de vordering op mijn vader zou zijn afgelost. Wij ( 1 zus en ik) betwisten dat. De andere zus heeft het geheel aangekaart bij de belastingdienst waardoor die naheffing is opgelegd (!).
Wat is uw professionele opvatting? Mag 'moeders deel" zomaar opgevat worden als kindsdelen of is dat gezien onze andere argumenten (belastingvrije grens, verschil in bedragen, geen vermelding van term kindsdeeL)discutabel?

Helaas kunnen wij het onze vader niet meer vragen.

Kunt u ons nog tips geven in gesprek met de belastingdienst?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan geen oordeel vellen en ook geen tips geven. De omschrijving 'moeders deel' is misschien wat ongelukkig althans kan tot onduidelijkheid leiden, hetgeen nu ook blijkt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >