Niet meewerkende erfgenaam en executeur


11 januari 2005

Vraag nummer: 8978  (oude nummer: 5356)

Mijn broer heeft zich 11 jaar geleden van het grootste deel van zijn familie en zijn moeder (vader was al langer geleden overleden) gedistantieerd. Er is geen testament door haar opgesteld. Nu zij is overleden moet de nalatenschap worden geregeld. Opeens wil mijn broer weer volledig meedraaien in de afwikkeling als erfgenaam. De aanwijzing van een executeur ging al lastig maar nu wordt bij de inventarisatie van de inboedel op elke slak zout gelegd. Waar houden de rechten van een erfgenaam op ten opzichte van de executuur in het maken van voortgang bij de afwikkeling. Moet een inboedelverdeling vooraf goedgekeurd worden door alle erfgenamen of kan de executuur dit doorzetten middels een waardeverdeling en opgening van zaken achteraf.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Indien er een executeur is benoemd, dan heeft die verregaande bevoegdheden. Het hangt een beetje af van de tekst van de benoeming van de executeur, maar over het algemeen kan de executeur heel veel en in veel gevallen ook zonder medewerking van de erfgenamen.

Op zich zie ik die niet zo'n probleem. Dat uw broer overigens voor zijn rechten opkomt vind ik niet vreemd. Het is alleen een kwestie van geven en nemen. Wordt er alleen maar genomen en weinig gegeven, dan kan de executeur als mogelijk breekijzer dienen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >