Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Visueel gehandicapt; hoe wilsbeschikking opmaken?


19 juli 2008

Vraag nummer: 5580  (oude nummer: 11104)

Mijn vraag richt zich op het feit dat een goede vriendin blind is, hierdoor is zij niet in staat om zelfstanding een wilsbeschikking te schrijven. Indien zij wil dat ik (geen familie) de zaken rond de plaats van begrafenis, de muziek, enz. namens haar regel hoe kan zij dit dan regelen.

Antwoord:

Geachte heer,

Als iemand een wilsbeschikking wil opmaken, is het de vraag hoe 'zwaar' dit moet zijn. Normaal kan iemand zelf een codicil schrijven, waarmee iemand de eigen uitvaart kan regelen. Maar als iemand niet zelf kan schrijven, kunnen ook anderen diens wensen voor hem of haar opschrijven. Betrokkene vertelt wat hij of zij wenst en een ander schrijft het op. Betrokkene kan het misschien ook zelf ondertekenen. Het is verstandig om dit in het bijzijn van 2 of 3 getuigen te doen, zodat meerdere personen van de zaak of weten, controleren of dat wat op papier staat overeen komt met wat ze hebben gehoord en dan ook mee ondertekenen als getuigen. En er misschien ook een kopie van bewaren.

Dit is een eenvoudige oplossing, als er rond de uitvaart en de erfenis geen problemen met een of meer nabestaanden te verwachten zijn. En men kan aannemen dat alle nabestaanden deze wilsbeschikking zullen respecteren, ook al heeft ze juridisch niet de waarde van een codicil of testament.

Als er wel problemen te verwachten zijn, of als daar aarzelingen over zijn, is er maar één goede oplossing, namelijk dat betrokkene een testament laat opmaken door een notaris. Dat is de juridisch meest sterke vorm van een wilsbeschikking, die je ook niet eens zelf hoeft te schrijven en die de notaris verplicht is om voor te lezen ;-).

Bedenk echter wel bij een testament, dat dit niet onmiddellijk beschikbaar is bij een overlijden. Het ligt immers bij de notaris, die het moet bewaren. Dat kan nog problemen geven als iemand op vrijdag of in het weekeinde overlijdt en men het testament niet kent. Het is daarom van groot praktisch belang dat mensen een kopie van het (actuele, want er kunnen meerdere versies komen) testament bewaren of bij naaste familie of goede vrienden in een gesloten omslag in bewaring geven. Anders weet men op het moment van overlijden nog niet wat er moet gebeuren. Op de omslag wel schrijven wat er in zit en van welke datum. Het zou niet de eerste keer zijn dat mensen aan de slag gaan met een kopie van een oud testament dat inmiddels is vervangen. Testamenten (en andere wilsbeschikkingen) hebben vaak onderhoud nodig; de beoogde executeur is inmiddels zelf overleden, met een familielid is een hoog oplopende ruzie, etc.

Zie andere vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Wilsbeschikking.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over het maken van een testament:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >