Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Visueel gehandicapt; hoe wilsbeschikking opmaken?

19 juli 2008

Vraag nummer: 5580 (oude nummer: 11104)

Mijn vraag richt zich op het feit dat een goede vriendin blind is, hierdoor is zij niet in staat om zelfstanding een wilsbeschikking te schrijven. Indien zij wil dat ik (geen familie) de zaken rond de plaats van begrafenis, de muziek, enz. namens haar regel hoe kan zij dit dan regelen.

Antwoord:

Geachte heer,

Als iemand een wilsbeschikking wil opmaken, is het de vraag hoe 'zwaar' dit moet zijn. Normaal kan iemand zelf een codicil schrijven, waarmee iemand de eigen uitvaart kan regelen. Maar als iemand niet zelf kan schrijven, kunnen ook anderen diens wensen voor hem of haar opschrijven. Betrokkene vertelt wat hij of zij wenst en een ander schrijft het op. Betrokkene kan het misschien ook zelf ondertekenen. Het is verstandig om dit in het bijzijn van 2 of 3 getuigen te doen, zodat meerdere personen van de zaak of weten, controleren of dat wat op papier staat overeen komt met wat ze hebben gehoord en dan ook mee ondertekenen als getuigen. En er misschien ook een kopie van bewaren.

Dit is een eenvoudige oplossing, als er rond de uitvaart en de erfenis geen problemen met een of meer nabestaanden te verwachten zijn. En men kan aannemen dat alle nabestaanden deze wilsbeschikking zullen respecteren, ook al heeft ze juridisch niet de waarde van een codicil of testament.

Als er wel problemen te verwachten zijn, of als daar aarzelingen over zijn, is er maar één goede oplossing, namelijk dat betrokkene een testament laat opmaken door een notaris. Dat is de juridisch meest sterke vorm van een wilsbeschikking, die je ook niet eens zelf hoeft te schrijven en die de notaris verplicht is om voor te lezen ;-).

Bedenk echter wel bij een testament, dat dit niet onmiddellijk beschikbaar is bij een overlijden. Het ligt immers bij de notaris, die het moet bewaren. Dat kan nog problemen geven als iemand op vrijdag of in het weekeinde overlijdt en men het testament niet kent. Het is daarom van groot praktisch belang dat mensen een kopie van het (actuele, want er kunnen meerdere versies komen) testament bewaren of bij naaste familie of goede vrienden in een gesloten omslag in bewaring geven. Anders weet men op het moment van overlijden nog niet wat er moet gebeuren. Op de omslag wel schrijven wat er in zit en van welke datum. Het zou niet de eerste keer zijn dat mensen aan de slag gaan met een kopie van een oud testament dat inmiddels is vervangen. Testamenten (en andere wilsbeschikkingen) hebben vaak onderhoud nodig; de beoogde executeur is inmiddels zelf overleden, met een familielid is een hoog oplopende ruzie, etc.

Zie andere vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Wilsbeschikking.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over het maken van een testament:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder