Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geprint codicil met parafen (waarom is dat niet goed?)


15 februari 2018

Vraag nummer: 53836

Ik begrijp niet waarom een codicil in zijn geheel handgeschreven moet zijn. Wat is er mis met een geprint codicil, waar elke pagina is geparafeerd (of van een handtekening voorzien)? Een notariƫle akte voor de aankoop van een huis of een testament wordt toch ook niet handgeschreven? Punt is dat bij elke wijziging je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Antwoord:

Geachte heer,

Een rechtsgeldig codicil moet geheel handgeschreven zijn, om er zeker van te zijn dat het een origineel document is. Aan het handschrift kan men zien wie het geschreven heeft. Bij twijfel kan het handschrift forensisch onderzocht worden. Een handschrift is niet eenvoudig na te maken.

Een geprint codicil waar op elke pagina een paraaf staat, is (te) eenvoudig te vervalsen.

Het klopt dat een notariƫle akte voor de aankoop van een huis of een testament ook niet met de hand wordt geschreven. Maar er is een belangrijk verschil met een codicil: de notaris bewaart het testament. De erflater krijgt het origineel niet mee naar huis, alleen een afschrift. Niemand (behalve de notaris) kan het origineel vervalsen. Na iemands overlijden moet diens testament worden opgespoord via het Centraal Testamentenregister. Het kan zijn dat de erflater later nog eens een ander testament heeft laten opmaken dan datgene waar hij een kopie van in huis had. Bijvoorbeeld een versie waarin hij een echtgenoot (m/v) heeft onterfd, waarvan hij/zij het niet plezierig vindt dat de echtgenoot dat afschrift voortijdig in de linnenkast vindt.

Als u een handgeschreven codicil te lastig vindt, mag u best een printje maken. Maar u moet dan wel beseffen dat als er onder nabestaanden onenigheid ontstaat over wat er in staat, dat het geen rechtsgeldig document is. Daar doet u uw nabestaanden geen plezier mee. En gebeurt er niet wat u hebt opgeschreven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE