Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geprint codicil met parafen (waarom is dat niet goed?)

15 februari 2018

Vraag nummer: 53836

Ik begrijp niet waarom een codicil in zijn geheel handgeschreven moet zijn. Wat is er mis met een geprint codicil, waar elke pagina is geparafeerd (of van een handtekening voorzien)? Een notariƫle akte voor de aankoop van een huis of een testament wordt toch ook niet handgeschreven? Punt is dat bij elke wijziging je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Antwoord:

Geachte heer,

Een rechtsgeldig codicil moet geheel handgeschreven zijn, om er zeker van te zijn dat het een origineel document is. Aan het handschrift kan men zien wie het geschreven heeft. Bij twijfel kan het handschrift forensisch onderzocht worden. Een handschrift is niet eenvoudig na te maken.

Een geprint codicil waar op elke pagina een paraaf staat, is (te) eenvoudig te vervalsen.

Het klopt dat een notariƫle akte voor de aankoop van een huis of een testament ook niet met de hand wordt geschreven. Maar er is een belangrijk verschil met een codicil: de notaris bewaart het testament. De erflater krijgt het origineel niet mee naar huis, alleen een afschrift. Niemand (behalve de notaris) kan het origineel vervalsen. Na iemands overlijden moet diens testament worden opgespoord via het Centraal Testamentenregister. Het kan zijn dat de erflater later nog eens een ander testament heeft laten opmaken dan datgene waar hij een kopie van in huis had. Bijvoorbeeld een versie waarin hij een echtgenoot (m/v) heeft onterfd, waarvan hij/zij het niet plezierig vindt dat de echtgenoot dat afschrift voortijdig in de linnenkast vindt.

Als u een handgeschreven codicil te lastig vindt, mag u best een printje maken. Maar u moet dan wel beseffen dat als er onder nabestaanden onenigheid ontstaat over wat er in staat, dat het geen rechtsgeldig document is. Daar doet u uw nabestaanden geen plezier mee. En gebeurt er niet wat u hebt opgeschreven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder