Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

De wil van mijn broer na zijn overlijden

11 augustus 2009

Vraag nummer: 6789 (oude nummer: 13547)

Mijn broer ligt nu op dit moment in coma toen hij net in het ziekenhuis lag heeft hij zijn moeder telefonich medegedeelt geen contact met haar te onderhouden zowel bij leven niet als bij dood niet.
Mijn broer is 44 jaar en zal niet ouder worden de vooruitzichten zijn niet goed. De vrouw waar hij nu zo n 5 jaar mee samenwoond, dus niet getrouwt wil zijn uitvaart helemaal verzorgen.
Hierbij word ze gedwarsboomt door de moeder van mijn broer die vind dat zij het recht heeft om het lichaam van hem op te eisen als hij overleden is.
Mijn broer is 44 jaar dus je praat niet over een klein kind, dus mijn vraag is wat voor recht heeft zijn moeder of helemaal geen recht misschien heb ik als broer meer recht of heeft zijn vrindin de meeste rechten??????

Antwoord:

Geachte heer,

Zulke slechte vooruitzichten voor uw broer is natuurlijk erg naar nieuws. Sterkte er mee!

Maar hoe zit het met de wil van uw broer na zijn overlijden? Goed, is mijn eerste reactie. Want zijn wil kan worden uitgevoerd.
In de wet staat dat wie de uitvaart regelt, dat moet doen volgens de wil van de overledene. Uw broer heeft zijn wens (geen contact met zijn moeder) kenbaar gemaakt en meerdere mensen weten er van. Dan is het duidelijk dat die wens gevolgd moet en kan worden. Stel dat het, in het uiterste geval, tot een rechtszaak tussen moeder en anderen komt, dan zal de rechter zeggen dat de wens van uw broer moet worden gerespecteerd. Dat is niet alleen een kwestie van fatsoen en respect jegens de overledene, maar dat is gewoon de wettelijke regel. Dan is de consequentie dat moeder niet de uitvaart mag regelen.

Het is het beste dat als uw broer dat nog zou kunnen, hij zelf opschrijft wat hij wil en niet wil. Een handgeschreven briefje of papiertje, met datum en handtekening, is een geldig codicil. En liefst ook nog met een handtekening van getuigen, die weten dat hij het zelf uit vrije wil opschreef.

Maar als uw broer geen briefje meer kan schrijven, is dat geen groot probleem. De mensen die zijn wensen kennen, kunnen het getuigen en dat is ook rechtsgeldig.

Verder zijn er praktische punten. Zoals dat in het ziekenhuis de afspraak wordt gemaakt dat zijn vriendin wordt gewaarschuwd als het tot een einde loopt of als hij plotseling is overleden. En niet direct de moeder.

Nu heeft niet echt iemand op basis van een familieband de rechten of de plicht om iemands uitvaart de regelen. Maar het ligt wel voor de hand dat de persoon met wie iemand samen woont dat doet. Dat is immers de persoon die de overledene het meest na staat. Dus in dit geval is dat de vriendin waar uw broer al 5 jaar mee samen woonde. Een man van 44 jaar is geen kind en 5 jaar samen wonen klinkt als een aardig serieuze relatie. Ook als ze niet getrouwd zijn. Dat zegt tegenwoordig niet zo veel meer.

De vriendin doet er misschien verstandig aan om als het op een einde loopt, al een voorbespreking met een uitvaartondernemer te hebben. Zodat die ook meteen in actie kan komen als het nodig is.
Als de moeder na het overlijden het heft in handen dreigt te nemen, moet de vriendin direct een advocaat inschakelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder