Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie moet kosten uitvaart dragen ?

5 april 2006

Vraag nummer: 4362 (oude nummer: 7813)

We hebben een sobere uitvaart verzorgd na telefonisch verzoek van iemand die zich voordeed als zaakwaar-nemer van een spoedig stervende persoon.
Wij hebben een offerte opgesteld en daarna telefonisch opdracht gekregen. Enige tijd na het verzenden van de uitvaartnota aan de opdrachtgever kregen wij van een notaris bericht dat nog niet vast staat wie de erfgenamen zijn en wat de nalatenschap is. Naar ons idee blijft de opdrachtgever jegens ons aansprakelijk voor betaling van de uitvaartnota. Is onze opvatting juist? Wat ware te doen?

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Zucht. Men moet nooit, nooooit noooooooooit een uitvaart verzorgen zonder dat er de handtekening van een opdrachtgever onder de offerte of een opdrachtformulier staat. Je kunt soms wel naar aanleiding van een telefoontje al vast aan de slag gaan, maar dan zo snel mogelijk in een volgend contact de handtekening krijgen. Doe moet er altijd zijn vóór de dag van de uitvaart.

Ik hoop dat u in dit geval later wel een handtekening van de opdrachtgever hebt gekregen.

De opdrachtgever is cruciaal, omdat nooit vast staat wie de erfgenamen zijn en wat de nalatenschap is. Dat is voor de uitvaartverzorger ook niet uit te zoeken en daar kan hij geen rekening mee houden. Dat hoeft ook niet, omdat de opdrachtgever borg staat voor de opdracht. Die moet maar zien hoe hij de betaling regelt, rechtstreeks vanuit de nalatenschap of door het zelf voor te schieten.

U hebt er niets mee te maken wat de notaris meldt. De opdrachtgever is verantwoordelijk. Hij moet zorgen dat uw nota wordt voldaan. Ik hoop dat u ook goede algemene voorwaarden hebt die de rente-meter laten tikken (1,5% per maand is mogelijk) zolang de betaling uitblijft.

Ik zou als ik u was de opdrachtgever laten weten dat hij verantwoordelijk is voor de nota en voor de tijdige betaling. En dat u helaas incasso moet overwegen als die betaling uitblijft.

Als er geen handtekening was maar wel mondeling contact, is er natuurlijk wel de opdracht geweest, alleen is die moeilijker te bewijzen als de opdrachtgever ontkent. Soms is dat bewijs achteraf nog te construeren, door een schriftelijke reactie van de opdrachtgever uit te lokken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder