Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Registratienummer

28 augustus 2002

Vraag nummer: 960 (oude nummer: 1290)

Ik lees regelmatig dat een registratienummer op de kist wel verplicht is.
Ik werk voornamelijk met uitvaarten op een parochiekerkhof en daar wordt niet met registratie-formulier/kistregistratie gewerkt.
Kort geleden heb ik echter een begrafenis op een algemene begraafplaats gehad en de beheerder vroeg mij naast het verlof voor begraven ook naar het registratieformulier.
Deze had ik echter niet en ik vroeg de man "waar ik het registratienummer vandaan krijg"; hij wist het niet.
Ik heb vervolgens bij twee verschillende gemeentehuizen gevraagt hoe ik aan een registratienummer voor op het registratieformulier kom. Tot op heden heb ik hier nog geen antwoord op gekregen.
Dus mijn vraag aan u: Waar komt het registratienummer vandaan, voor op het registratieformulier??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord is heel simpel: dat verzint u zelf.

Het klinkt een beetje gek, maar het is heel doeltreffend. Het gaat er om dat duidelijk wordt dat er iets op de kist staat, dat hetzelfde is als dat op het document met de persoonsgegevens staat. Zodat duidelijk is welke gegevens bij welke kist horen en documenten en kisten niet verwisseld kunnen worden.

U kunt dus zelf een nummer 'verzinnen'. Als u maar 1 uitvaart per dag doet, kunt u de datum als nummer gebruiken. Vandaag bijvoorbeeld nummer 280802 en morgen 280802. En stel dat u 2 uitvaarten op 'n dag hebt 280802-1 en 280802-2. Alleen is dit lastig op een grote begraafplaats, met meerdere begrafenissen per dag, als iedereen hetzelfde zou doen.
Ik pleit er persoonlijk daarom voor om de naam van de uitvaartonderneming altijd toe te voegen.
U kunt u gewoon doornummeren en als uw uitvaartonderneming AAA zou heten, de eerste keer nummer AAA-1 geven en vervolgens AAA-2 en AAA-3 etc.

Het gaat er maar om dat op de kist en het document een zodanig 'eigen' of apart nummer staat, dat er geen verwisseling mogelijk is. Ik hoor toch nog een paar keer per jaar van verwisselingen van kisten en papieren, ondanks alle voorzorg. Maar... ik hoor dan ook vaak dat juist door die nummering op de kist, toch weer de juiste spullen bij elkaar worden gevonden. Ik deed er zelf vroeger, lang geleden, wat lacherig over, omdat het mij wat overdreven voorkwam: wie verwisselt nu een kist? Welnu, het gebeurt regelmatig. Maar het wordt gelukkig bijna altijd goed opgelost, vaak juist door het buiten (vaak discreet aan de onderkant) 'merken' van de kist.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 augustus 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder