Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Registratienummer


28 augustus 2002

Vraag nummer: 960  (oude nummer: 1290)

Ik lees regelmatig dat een registratienummer op de kist wel verplicht is.
Ik werk voornamelijk met uitvaarten op een parochiekerkhof en daar wordt niet met registratie-formulier/kistregistratie gewerkt.
Kort geleden heb ik echter een begrafenis op een algemene begraafplaats gehad en de beheerder vroeg mij naast het verlof voor begraven ook naar het registratieformulier.
Deze had ik echter niet en ik vroeg de man "waar ik het registratienummer vandaan krijg"; hij wist het niet.
Ik heb vervolgens bij twee verschillende gemeentehuizen gevraagt hoe ik aan een registratienummer voor op het registratieformulier kom. Tot op heden heb ik hier nog geen antwoord op gekregen.
Dus mijn vraag aan u: Waar komt het registratienummer vandaan, voor op het registratieformulier??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord is heel simpel: dat verzint u zelf.

Het klinkt een beetje gek, maar het is heel doeltreffend. Het gaat er om dat duidelijk wordt dat er iets op de kist staat, dat hetzelfde is als dat op het document met de persoonsgegevens staat. Zodat duidelijk is welke gegevens bij welke kist horen en documenten en kisten niet verwisseld kunnen worden.

U kunt dus zelf een nummer 'verzinnen'. Als u maar 1 uitvaart per dag doet, kunt u de datum als nummer gebruiken. Vandaag bijvoorbeeld nummer 280802 en morgen 280802. En stel dat u 2 uitvaarten op 'n dag hebt 280802-1 en 280802-2. Alleen is dit lastig op een grote begraafplaats, met meerdere begrafenissen per dag, als iedereen hetzelfde zou doen.
Ik pleit er persoonlijk daarom voor om de naam van de uitvaartonderneming altijd toe te voegen.
U kunt u gewoon doornummeren en als uw uitvaartonderneming AAA zou heten, de eerste keer nummer AAA-1 geven en vervolgens AAA-2 en AAA-3 etc.

Het gaat er maar om dat op de kist en het document een zodanig 'eigen' of apart nummer staat, dat er geen verwisseling mogelijk is. Ik hoor toch nog een paar keer per jaar van verwisselingen van kisten en papieren, ondanks alle voorzorg. Maar... ik hoor dan ook vaak dat juist door die nummering op de kist, toch weer de juiste spullen bij elkaar worden gevonden. Ik deed er zelf vroeger, lang geleden, wat lacherig over, omdat het mij wat overdreven voorkwam: wie verwisselt nu een kist? Welnu, het gebeurt regelmatig. Maar het wordt gelukkig bijna altijd goed opgelost, vaak juist door het buiten (vaak discreet aan de onderkant) 'merken' van de kist.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 augustus 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >