Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Machtigen verzekering


9 februari 2005

Vraag nummer: 3672  (oude nummer: 5580)

Dag hr. vd Putten,
ikheb gisteren een voorgesprek gehad met een oude dame. Zij wilde mij machtigen om haar uitvaartpolissen te innen zodat zij zeker weet dat haar uitvaart betaald zal worden en niet voor andere doeleinden gebruikt zal worden. Ter uwer informatie: ik heb een eenmanszaak. Wat raad u mij aan?
Mag ik dat zomaar doen? Moet ik de betreffende polissen dan ook in mijn bezit nemen?
zij heeft mij een begroting laten maken en haar wensen betreffende de uitvaart op schrift laten stellen.
met vr.gr. Joke Krikke.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u op dit vlak geen concreet advies geven, omdat de voorwaarden van diverse verzekeringen verschillen. De dame kan u ook niet machtigen om de uitkering te innen, om de simpele reden dat een machtiging - elke machtiging - vervalt op de seconde dat betrokkene overlijdt. Daar kunnen wel oplossingen voor gevonden worden, denk ik, zoals dat u in de polis opgenomen wordt als begunstigde. Wellicht zijn er ook andere oplossingen; de dame zal toch ook iemand moeten aanwijzen die haar spullen opruimt, de krant en de huur opzegt of de woning verkoopt e.d.; die kan als executeur dan ook gewoon uw rekening betalen. Maar goed, dat zijn keuzes die mensen maken.

Of het mogelijk is om u als begunstigde in de polis op te laten nemen, weet ik niet. Gewoon de betreffende verzekering vragen, lijkt mij. Of u dan ook de polis zelf moet bewaren, kan ik u ook niet zeggen. Maar de verzekering wel. Ik adviseer trouwens wel altijd om afspraken daarover met de verzekeraar op papier te zetten, al is het maar een bevestiging per fax van een telefoongesprek.

Maar of u überhaupt wel de polis aan u moet laten uitkeren en u nu al begunstigede moet laten maken, vind ik moeilijk om te zeggen. Als ik de oude dame was, zou ik het niet doen, moet ik u zeggen. En dat is omdat het best zo kan zijn dat u eerder overlijdt dan zij, of dat u om een of andere reden, ernstige ziekte bijvoorbeeld, met uw werk moet stoppen. Ook vind ik altijd in elk geval een controle of toezicht van een derde gewenst; wie controleert of u wel uitvoert wat nu met de dame besproken is? Het gaat daarbij niet om de vraag of u wel te vertrouwen bent; dat u deze vraag stelt zegt al erg veel, maar het kan zijn dat een of andere verre neef die erfgenaam wordt en wellicht de erfenis tegen vindt vallen bijvoorbeeld kan gaan roepen dat u er een slaatje uit slaat en hoe toon je dan objectief het tegendeel aan? Controle is ook een vorm van bescherming. Het hoeft niet per se worden uitgevoerd, maar de mogelijkheid moet altijd bestaan. Dat zou ik als ik u was wel op de een of andere manier in de afspraken met deze oude dame inbouwen: maak het objectief en controleerbaar zodat niemand u later ooit een verwijt ergens over kan maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >